Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

I. Korčok víta prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN

Výsledky hlasovania o rezolúcii týkajúcej sa Ukrajiny počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine v sídle OSN v New Yorku 2. marca 2022. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny.

Bratislava 2. marca (TASR) - Šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) víta stredajšie prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN, ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine. Za rezolúciu hlasovalo aj Slovensko. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Vítam silný text rezolúcie jasne konštatujúci porušenie Charty OSN Ruskou federáciou. Stoštyridsaťjeden štátov vrátane Slovenska vyzýva na okamžité ukončenie agresie a stiahnutie ruských vojsk z územia nášho suseda. Ruská federácia musí pochopiť, že medzinárodné spoločenstvo dôrazne odmieta jej vojnu voči Ukrajine. Apelujem na Rusko, aby sa vrátilo k rešpektovaniu medzinárodného práva," vyhlásil Korčok.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Uznesenie "čo najdôraznejšie odsudzuje" ruskú agresiu voči Ukrajine a požaduje úplné stiahnutie ruských síl zo susednej krajiny. Zároveň podporilo svoj záväzok k suverenite, nezávislosti a teritoriálnej integrite Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Kritizuje tiež rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti.