Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. Korčok: Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je netradičný postup

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR Jaroslav Novák

Matovič v piatok rokoval v Budapešti s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Piatkové rokovania ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) s maďarskými partnermi v Budapešti sa uskutočnili bez zástupcu slovenského veľvyslanectva. Rozhodol o tom Matovič. Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je podľa šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS) krajne netradičný postup, keďže išlo o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky. Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia. Za slovenskou zahraničnou službou pevne stojím a verím, že nie som sám spomedzi členov vlády, kto ma voči nej plnú dôveru," uviedol minister.

Korčok sa zároveň ohradil voči tvrdeniam poslanca OĽANO Györgyho Gyimesiho, podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. "Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu a zároveň sa na týchto rokovaniach nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov," vyhlásil.

Matovič v piatok rokoval v Budapešti s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko. Prijal ho aj predseda vlády Viktor Orbán.