Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Korčok: Výročie Nežnej revolúcie nám pripomína význam právneho štátu

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister zahraničných vecí skonštatoval, že sloboda znesie ozaj veľa a má rada aj tých, ktorí ju vedome spochybňujú.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Výročie Nežnej revolúcie nám pripomína význam právneho štátu. V súvislosti s výročím Novembra '89 to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Dodal, že liberálna demokracia je dosiaľ jediným zriadením, ktoré v spoločnosti zachováva najvyššiu mieru slobody jednotlivca, pričom dáva šancu na prosperitu a bezpečnosť.

Skonštatoval, že na 17. november je mnoho názorov. „Pre mňa je osobitne tým výročím, ktoré nám pripomína význam právneho štátu, že nikto nestojí nad zákonom. Pred rokom 1989 bol zákon slúžkou pomýlenej ideológie, dnes je rešpektovanie zákona jedinou cestou, ako si zachovať vlastnú slobodu. Platí to aj dnes, keď si 17. november nemôžeme pre koronu pripomenúť tak, ako každý rok. Teda, na mysli mám všetkých tých, ktorí si zásadnú zmenu z roku 1989 nevšimli až dnes," uviedol.

Poznamenal, že preňho, ako pre ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí, je dôležité presadzovať princípy právneho štátu, nielen doma, ale aj v zahraničnej politike, osobitne v rámci EÚ. „Toto je slovenský záujem a odkaz 17. novembra pre dnešok," doplnil.

„Nedajme sa popliesť demagógmi, ktorí ponúkajú iné, údajne lepšie alternatívy za cenu 'trochu menej občianskych práv, trochu menej ľudských práv a hneď tu bude poriadok'," skonštatoval s tým, že sloboda znesie ozaj veľa a má rada aj tých, ktorí ju vedome spochybňujú.