Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lazorová: Odsúvanie termínu zvýšenia mzdy považujú sestry za sklamanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na konkrétnom návrhu zvýšenia miezd sa nedohodli. Rokovania budú pokračovať 9. augusta.

Bratislava 15. júla (TASR) - Odsúvanie termínu zvýšenia platov považujú sestry a pôrodné asistentky za sklamanie. Pre TASR to uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Je podľa nej nefér, že na štvrtkové (14. 7.) rokovanie nebola komora prizvaná.

"Je to dehonestujúce pre náš stav. Sestry a pôrodné asistentky dlhodobo očakávajú, že príde k nejakej zmene," skonštatovala. Poukázala pritom, že otázka miezd je otvorená od čias, keď rezortu zdravotníctva šéfoval Tomáš Drucker. Lazorová podotkla, že k zvýšeniu platov pre zdravotníkov sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení.

Pri nedostatkových profesiách, ako sú aj sestry či pôrodné asistentky, je podľa nej nutne treba riešiť opatrenia na ich stabilizáciu v systéme. Ozrejmila, že zvýšenie miezd je len jedným z nich. "My sme navrhli deväť krokov, ktoré by pomohli zastabilizovať sestry v systéme. K žiadnemu z nich zatiaľ nedošlo," upozornila.

Lazorová zároveň skonštatovala, že je zvláštne, že na rokovanie k platom zdravotníkov SKSaPA neprizvali. "I keď to nie je naša agenda, aby sme vyjednávali mzdy, napriek tomu sa snažíme, aby sa zlepšili podmienky pre zdravotníkov. Urobili sme preto kus práce - dopytovali sme sa, robili sme analýzy, zdôvodnenia či porovnania so zahraničím," ozrejmila. Komoru podľa nej neinformujú ani o priebehu rokovaní. "Všetko sa dozvedáme z médií," dodala.

Rokovania o platoch zdravotníkov sa vo štvrtok konali na Úrade vlády SR, zúčastnili sa nich Lekárske odborové združenie (LOZ) a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. Na konkrétnom návrhu zvýšenia miezd sa nedohodli. Rokovania budú pokračovať 9. augusta.

Neprizvanie aj iných zdravotníckych organizácií kritizujú i záchranári či organizácie združené v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení.

Šéf LOZ Peter Visolajský reagoval, že rokovania o mzdách sú úlohou práce odborových organizácií, nie komôr. Ministerstvo zdravotníctva skonštatovalo, že sa s odborovými a stavovskými organizáciami v súvislosti s ich požiadavkami stretáva často. Podľa rezortu ich informuje aj o rokovaniach k zvýšeniu miezd zdravotníkov.

Návrh zvýšenia platov sa mal pôvodne predstaviť koncom júna, avizovali to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).