Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sledovali sme: I.Matovič čelil odvolávaniu z funkcie

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas rokovania mimoriadnej 34. schôdze NRSR v Bratislave 30. júna 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odvolávanie iniciovali opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, podporil to aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci. Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Bratislava 30. júna (TASR) - V pléne Národnej rady (NR) SR prebieha diskusia k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Písomne sa do nej prihlásilo 16 rečníkov. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania Matoviča nezaradený poslanec Peter Pellegrini, stanovisko vlády zasa minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Následne požiadal o slovo spravodajca návrhu György Gyimesi (OĽANO).

Ako sa rokuje
Spomedzi 16 písomne prihlásených rečníkov sú traja za poslanecké kluby. Dĺžka ich rečníckeho času je teda 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NRSR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Poslanci si odsúhlasili, že rokovanie NRSR bude v stredu pokračovať aj po 19.00 h, až do úplného prerokovania návrhu na odvolanie Matoviča vrátane hlasovania.


Odvolávanie iniciovali opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, podporil to aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci.



Matovič podľa navrhovateľov nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií, nakladanie s financiami v čase plošného testovania a nakupovania vakcíny Sputnik či konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom (SaS). Minister podľa nich nesie politickú zodpovednosť aj za "nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie". Skonštatovali, že vláda nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou. "Kľúčovú časť zodpovednosti za tento stav nesie Igor Matovič," zdôraznili poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery. Opoziční poslanci spomenuli v návrhu aj "vojnu" v bezpečnostných zložkách štátu a vinia ho aj z poškodenia dobrého mena SR v zahraničí.

"Jeho nepredvídateľné rozhodnutia, bez kontroly vlády a parlamentu, konfrontačný štýl a mocenské hry atakujúce právny systém a spravodlivosť škodia spoločnosti, vnášajú do nej nervozitu a vytvárajú zbytočnú konfrontáciu," uviedli opoziční poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery. Pokračovanie Matoviča v kresle vicepremiéra a ministra financií považujú za neúnosné a škodlivé pre Slovenskú republiku.

Na snímke rokovanie mimoriadnej 34. schôdze NRSR v Bratislave 30. júna 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Poslanci SaS za odvolanie Matoviča nezahlasujú,no majú voči nemu výhrady



Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SaS nezahlasujú za odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie. Tesne pred hlasovaním to oznámila šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Uviedla, že poslanci majú masívne výhrady. "Myslíme si, že Igor Matovič vláde škodí," povedala Zemanová. Za opozičný návrh na jeho odvolanie však podľa nej nezahlasujú, pretože nechcú porušiť koaličnú zmluvu.

S Matovičom si chceli poslanci SaS svoje výhrady vydiskutovať, pozvali ho na stretnutie, na ktoré však podľa Zemanovej neprišiel. Dodala, že koaličná zmluva, ktorá hovorí, že za opozičné návrhy sa nehlasuje, je pre nich kľúčová. "Naši koaliční partneri opakovane s opozíciou hlasujú, my to však neurobíme," doplnila Zemanová.

Poslanci za SaS sa nezúčastnili ani na diskusii k odvolávaniu Matoviča. Do diskusie v pléne sa zapojili najmä opoziční poslanci a členovia klubu OĽANO.



Diskusia k odvolávaniu Matoviča sa skončila, hlasovať sa má o 21:00



Slovensko už vie, čo môže od ministra financií a expremiéra Igora Matoviča očakávať, občania denne pociťujú tragické dôsledky jeho práce. Vyhlásila to exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková v pléne Národnej rady SR počas diskusie o odvolávaní Matoviča.

Poukázala na nízku dôveru občanov voči exekutíve aj voči Matovičovi. Tvrdí, že dôveru stratil vlastnou vinou, neprofesionálnym riadením krajiny, hádkami či hádzaním viny na iných. Dodala, že Slovensko v súčasnosti potrebuje zodpovednú zmenu viac ako v minulosti, keď o nej hovoril Matovič. Diskusia k odvolávaniu ministra sa skončila, viacerí prihlásení rečníci napokon nevystúpili. Hlasovanie má byť o 21:00.

„Za rok a štvrť jeho (Matovičovho, pozn. TASR) vládneho dobrodružstva sme počúvali veci o novom začiatku, o reštarte tohto začiatku, o vláde pre ľudí, ako aj o druhej šanci, ktorú potrebujeme dostať od ľudí, o zmene, ktorú Slovensko potrebuje, ale je to oveľa ťažšie, ako ste si to predstavovali," skonštatovala Saková.

Pripomenula Matovičove slová spred piatich rokov, ktoré adresoval predchádzajúcej koalícii o pekných frázach a sľuboch v ich vládnom programe a o tom, ako nie sú dôležité slová, ale ľudia a skutky politikov. „Rozprával z opozičných lavíc, ako nie sme nepopísaný papier, a preto má veľké obavy o Slovensko. Dnes treba povedať, že už ten nepopísaný papier nie je ani Igor Matovič. Dnes už celé Slovensko vie, čo môžeme od neho očakávať," podotkla.

Minister financií mohol za posledného vyše roka podľa Sakovej konečne ukázať, aké skutky a výsledky práce vie pre ľudí dosiahnuť, ako si predstavuje vládnutie a zmenu. Hovorí o nezvládnutej pandémii s tisíckami mŕtvych, vojne medzi bezpečnostnými zložkami štátu, zadlžovaní krajiny, nezamestnanosti, skrachovaných podnikoch bez pomoci štátu.

Po Sakovej boli do diskusie prihlásení ešte viacerí poslanci písomne, no nevystúpili. Ústne sa prihlásil len jeden. Na záver ešte Peter Pellegrini (nezaradený) vyzval poslancov na podporu Matovičovho odvolávania.

Miroslav Kollár: Štýl Matovičovej politiky škodí krajine a traumatizuje spoločnosť



Štýl politiky lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča škodí tejto krajine a traumatizuje spoločnosť. Počas diskusie k návrhu na odvolanie Matoviča z funkcie to v pléne Národnej rade SR povedal nezaradený poslanec Miroslav Kollár. Bude hlasovať za jeho odvolanie, pretože nechce, aby sa vrátil k moci Smer-SD, prípadne odídenci z tejto strany. Byť šikovný politický marketér je podľa Kollára slabá príprava na funkciu schopného premiéra v čase pandémie.

„Čím dlhšie bude Igor Matovič členom vlády, čím dlhšie bude v politike, tým rastie šanca, že sa Smer a Hlas vrátia o to skôr a v o to väčšej sile," vyhlásil Kollár, ktorý vo februári odišiel z vládnej koalície i strany Za ľudí. Dodal, že mu uznáva kredit za to, že sa mu podarilo poraziť Smer-SD a jeho šéfa Roberta Fica.

Poslanec vyhlásil, že Slovensko má politickú budúcnosť len bez Matoviča, a mnohí z OĽANO si to podľa neho uvedomujú. „Viem, že mnohí rozmýšľate, ako prežiť v politike bez Igora Matoviča," povedal poslancom hnutia. Vyzval Matoviča, aby z politiky odišiel, pretože by tým pomohol svojmu hnutiu i vláde.

Matovič podľa Kollára zlyhal ako minister financií. To, ako obhajoval navýšenie deficitu štátneho rozpočtu, označil za populistické reči. Matovičova nepopularita je podľa poslanca výsledkom nespôsobilosti vykonávať funkciu premiéra alebo akéhokoľvek ministra. Kritizoval spôsob, ako robí politiku, keďže traumatizuje spoločnosť a podráža koaličných partnerov. „Táto spoločnosť potrebuje pokoj a stabilitu," uzavrel.

Šuteková: Otvoríme problém nepoctivého podnikania na Slovensku



Problém nepoctivého podnikania na Slovensku by sa mal otvoriť a riešiť. Parlamentný hospodársky výbor v stredu rokoval s predstaviteľmi podnikateľov. Uviedla to v stredu na brífingu v Národnej rade SR poslankyňa a členka výboru Miriam Šuteková (Za ľudí).

„Veľkí dodávatelia jednoducho nevyplácajú malých podnikateľov, živnostníkov, ktorí poctivo pracujú, ktorí odovzdajú svoje dielo, ktorí si spravia svoju robotu, ale nie sú vyplatení," podotkla Šuteková s tým, že často potom firmy krachujú. Na Slovensku sa podľa nej vytvoril systém, ktorý podporuje tieto nekalé praktiky v podnikaní. Skonštatovala, že túto záležitosť chcú riešiť aj v rámci koalície.

Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) privítal stretnutie s podnikateľmi. „Urobíme naozaj všetko pre to, aby sme tie zákony zmenili tak, aby fungovali, aby podporovali tých, ktorí vedia robiť, ktorí vedia fungovať, a postihovali tých, ktorým sa veľmi robiť nechce, ale vedia výborne špekulovať," dodal.

Premiér verí, že koalícia podrží I. Matoviča vo funkcii



Premiér Eduard Heger (OĽANO) verí, že pri hlasovaní o odvolaní ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) koalícia povýši „spoločné dobro Slovenska nad akékoľvek osobné spory". Hovorí o pokuse opozície rozbiť koalíciu. Matovič je podľa neho dôležitý člen vlády, ktorý nesie symbol boja za spravodlivosť Slovenska.

Premiér sa poďakoval koaličným partnerom, že doposiaľ „veľmi kvalitne" odolávali akýmkoľvek pokusom opozície ich rozbiť.

„Verím tomu, že tak bude aj pri dnešnom hlasovaní a že všetci spoločne povýšime spoločné dobro Slovenska nad akékoľvek osobné spory, pretože opozícia, ktorá sa nás snaží rozložiť, sa snaží v skutočnosti rozložiť úspešné plány pre Slovensko," vyhlásil Heger, ktorý v stredu šiel na samit premiérov krajín Vyšehradskej štvorky. Dodal, že je pre neho dôležitá stabilita vlády.

Andrejuvová: Namiesto spolupráce prispievajú Smer a Hlas k deštrukcii



Opakujúce sa schôdze na vyslovovanie nedôvery jednotlivým členom vlády nás oberajú o drahocenný čas na sústredenie sa na podstatné veci. Namiesto tvorenia a spolupráce prispievajú strany Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD k deštrukcii.

V pléne Národnej rady SR počas diskusie k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča to uviedla poslankyňa Anna Andrejuvová (OĽANO). Zdôraznila, že Matovič má dôveru celého poslaneckého klubu hnutia OĽANO.

Andrejuvová pripomenula prešľapy vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Skritizovala ich za neopravené nemocnice, cesty i za úplný rozpad právneho štátu. Označila ich za deštruktívne vlády. "Umožnili niektorým svojim vyvoleným, aby sa tu hrali na bohov a za peniaze boli ochotní urobiť všetko," opísala poslankyňa pôsobenie Pellegriniho a Fica. Opozíciu požiadala, aby sa zmierila s víťazstvom OĽANO a Matoviča v parlamentných voľbách.

Pellegrini v reakcii skritizoval Andrejuvovej vystúpenie. Odzkradľuje podľa neho celý klub, ktorý má byť najsilnejším. Pripomenul, že spolu s kolegami - nezaradenými poslancami - podporujú koalícii každý zákon, ktorý podporuje zdravie ľudí. Richard Raši (nezaradený) označil Matoviča za katastrofu, jeho vládnutie charakterizuje podľa neho chaos, nekompetentnosť. Minister čelí podľa neho bezprecedentnej nedôvere.

R. Fico: Matovič nespĺňa kritériá na výkon akejkoľvek funkcie v tomto štáte



Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) pristúpil k zastrašovaniu opozície. "Musíme hlasovať za vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi, ktorý nespĺňa ani odborné, vzdelanostné, etické, morálne pracovné kritériá na výkon akejkoľvek funkcie v tomto štáte," vyhlásil Fico v stredu v rozprave k vysloveniu nedôvery Matovičovi v parlamente.

Fico nemá pochybnosti že s nápadom "pozatvárať opozíciu" prišiel Matovič. "Preukázali sme, že sa stretáva a pozná hlavných udavačov. Priznal, že sa niekoľkokrát stretol s pánom Slobodníkom, Makóom, dobre pozná pána Suchobu, ďalšieho kajúcnika a udavača," povedal Fico. Podľa neho to pokračuje tým, že si koalícia nájde udavača, ktorého vydierajú, a štát týchto ľudí aj korumpuje.



Fico dodal, že má dôkazy, ktoré ukazujú, že firma Lama patrí bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. "Máme k dispozícii ním podpísanú výpoveď, kde povedal, ako to je s firmou Lama a jeho osobou," upozornil.

Monika Kavecká (OĽANO) reagovala, že prejav Fica skôr znel akoby hovoril o sebe a svojej vláde. "Mali sme tu vládu, keď ste boli len vy vo vláde. Ak chcete rozprávať o štýle zastrašovania, tak tu by mohli rozprávať mnohí ľudia o zastrašovaní, ktoré zažili z čias, keď vy ste boli premiérom a poukazovali na nedostatky skrivodlivosti a bezprávia," dodala.


I.Matovič: Pellegirni je falošný, z politiky sa vyštvať nedám


Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini je podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) falošný človek, ktorý sa chce dostať späť k moci. To mu Matovič nechce umožniť a nemieni sa nechať vyštvať z politiky. V pléne NR SR počas pokusu o jeho odvolávanie narážal Matovič aj na ministra hospodárstva a šéfa SaS Richarda Sulíka. Povedal, že jeden koaličný partner v parlamente "zháňa" hlasy poslancov na jeho odvolanie. Premiér Eduard Heger (OĽANO) je podľa Matoviča samostatný.



Pellegriniho označil za falošného politika, ktorý ľudí využíva na to, aby znova získal moc. Jeho prejav považuje Matovič za plný strachu. Pripomenul svedkov v trestných konaniach, ktorí podľa neho môžu začať svedčiť aj proti bývalým špičkám štátu. Predkladateľom návrhu na jeho odvolanie vyčítal, že využívali orgány činné v trestnom konaní na osobné a politické ciele. Spomenul účelové obvinenia na svojich kolegov v koalícii, ktorí boli v tom čase v opozícii. Uistil, že sa počas svojho pôsobenia na poste premiéra nestaral do žiadneho stíhania Slovensku.

Matovič povedal, že jeden jeho koaličný partner robí posledné dni všetko preto, aby získal dostatok hlasov na jeho odvolanie. "Ísť za opozičnými poslancami a sľubovať im, že keď tu budú do nohy, zabezpečíme dostatok hlasov z koalície, aby sme sa Matoviča zbavili, je za čiarou dobrého koaličného správania," povedal s tým, že sa hanbí za takéto správanie. Označil to však aj za slobodné konanie. Poslancov vyzval hlasovať v súlade so svojím svedomím a presvedčením.



Matovič reagoval na kritiku opozície, že premiér Heger je len jeho hovorcom. Ubezpečil, že Heger nie je jeho "slečnou" tak, ako bol Pellegrini "slečnou" expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Je samostatný, má absolútny priestor na samostatnosť, som rád tomu, že vo svojej funkcii rastie," povedal o Hegerovi Matovič.

Minister financií tiež vyhlásil, že opozícia sa ho chce zbaviť a vyštvať z politiky. "Budem bojovať dovtedy, dokým ma fyzicky neodstránite. Budem robiť všetko, aby ste ma nezlomili," vyhlásil s tým, že chce robiť všetko preto, aby sa opäť k moci nedostal Smer-SD či odídenci z tejto strany.

Matovič obhajoval aj nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Odvolával sa na prieskumy, podľa ktorých sa vysoké percento ľudí chcelo zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 výhradne Sputnikom V. Dodal, že on osobne rokoval, aby sa zmluva o dodávkach vakcíny mohla zverejniť. Obvinil opozíciu z klamstiev, keď hovorí, že na vakcíne Slovensko prerobí.

Opozícia sa nemusí podľa Matoviča obávať o rozpočtovú zodpovednosť. Odmietol, že by vláda nezvládla ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízu. Skonštatoval napríklad, že prepad ziskov firiem bude nižší, hoci predpoklady boli katastrofické.


P. Pellegrini: Odvolanie I. Matoviča navrhujeme aj v mene väčšiny občanov


Nezaradený poslanec Peter Pellegrini je presvedčený, že návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) nepredkladá len v mene 39 opozičných poslancov, ale aj v mene drvivej väčšiny občanov SR. Tí si podľa neho myslia, že Matovič nemá čo robiť vo významnej štátnickej pozícii. Uviedol to v stredu pri predstavovaní návrhu na odvolanie ministra financií z funkcie.

Na snímke zľava predseda poslaneckého klubu a poslanec NRSR za OĽaNO Michal Šipoš, podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený) počas rokovania mimoriadnej 34. schôdze NRSR v Bratislave 30. júna 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Pôsobenie predsedu vlády aj ministra financií je práve o poctivej a systematickej práci, ktorú on tak úprimne nemusí a neznáša," skonštatoval s tým, že funkcia je o hľadaní konsenzu a vytváraní pokojného ovzdušia. Pripustil, že veril, že post premiéra Matoviča zmení, ale podľa neho sa tak nestalo.

Pellegrini zároveň tvrdí, že Matovič nevyvodil politickú zodpovednosť za svoje zlyhania, pretože presadnutie na inú stoličku za vyvodenie zodpovednosti nepovažuje. "Príčetný" človek by podľa neho pri takých "fatálnych" zlyhaniach odišiel z politického života. Vyzval Matoviča, aby skúsil vyvracať argumenty, ktoré sa týkajú jeho pôsobenia a "nekydal" neustále na opozíciu.

Hovoril tiež o odvrátiteľných úmrtiach na ochorenie COVID-19 a o zlyhaniach Matoviča pri riešení pandémie. Plošné testovanie podľa jeho slov stálo štát takmer 800 miliónov eur. Poukázal na to, že za takú sumu sa dajú pre občanov spraviť "neskutočné veci".

Kritizoval tiež sľuby o transparentnosti, ktoré sa podľa neho nenapĺňajú. "Táto vláda nemá o transparentnosti ani len poňatia," tvrdí Pellegrini. Poukázal napríklad na zisk trnavskej firmy, ktorá je podľa neho prepojená na Matoviča. Ten podľa Pellegriniho súčasne urobil kroky, ktoré hraničili s ohrozením záujmov SR. Namietal postup pri nákupe vakcíny Sputnik V. "Všetky náklady, ktoré Slovensku vzniknú z tejto transakcie, by mali ísť na priamy účet Igora Matoviča," myslí si poslanec.

Matovič podľa Pellegriniho vniesol do politiky toľko zla a nenávisti, že úplne rozvrátil dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie. Poznamenal, že minister financií medzi ľuďmi vyvoláva nielen hanbu, ale aj čoraz väčší hnev. V súvislosti so súčasnou vládou hovoril aj o deprofesionalizácii, amaterizme a deštrukcii štátnej správy. Spomenul aj tzv. kajúcnikov a manipulácie vyšetrovania.

V súvislosti s terajším pôsobením Matoviča dodal, že Ministerstvo financií (MF) SR bolo roky najprofesionálnejším rezortom na Slovensku. Skonštatoval, že dnes títo profesionáli z MF odchádzajú, pretože nechcú byť spájaní s človekom, ktorý podľa Pellegriniho o sebe hovorí, že "nevie spravovať ani svoje vlastné financie". Pomoc štátu a ekonomike bola zároveň podľa neho najslabšia aj najpomalšia.

Podotkol, že za dva roky táto vláda zvýši dlh SR o jednu tretinu. Matovič podľa neho vedie Slovensko gréckou cestou. Poukázal na to, že tento dlh budeme musieť nejako splatiť. "My sa pýtame, kde tie miliardy skončili," vyhlásil Pellegrini s tým, že ani jedna sociálna skupina nie je spokojná. Upozornil aj na avizovanú daňovo-odvodovú reformu. Myslí si, že celá reforma, ako unikla z MF, je "smrteľným kokteilom", ktorý by znamenal zvýšenie všetkých tovarov a služieb.


A. Zemanová: Nebudeme sa zapájať do diskusie k odvolávaniu I. Matoviča


Poslanci SaS sa nebudú zapájať do diskusie k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v pléne Národnej rady (NR) SR. Pre TASR to potvrdila predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Na hlasovanie o odvolaní ministra však poslanci prídu. To, ako budú hlasovať, zatiaľ nepovedala.

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR (NRSR) Anna Zemanová (SaS) počas rokovania mimoriadnej 34. schôdze NRSR v Bratislave 30. júna 2021. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) čelí odvolávaniu z funkcie.
Foto: TASR Jaroslav Novák


"Nebudeme sa zapájať do rozpravy, hlasovania sa zúčastníme," uviedla Zemanová s tým, že je to spoločná dohoda v rámci strany. Postup strany pri samotnom hlasovaní podľa slov Zemanovej liberáli oznámia až pred samotným hlasovaním. Uviedla tiež, že naďalej platí pozvanie pre Matoviča na rokovanie ich poslaneckého klubu.

V stredu na poludnie sa začalo v pléne NRSR odvolávanie ministra Matoviča. Rokovanie by malo pokračovať aj po 19.00 h, až do prerokovania návrhu. Pôvodne sa malo rokovanie začať už v utorok (29. 6.) podvečer, no po viac ako hodinovom presúvaní začiatku schôdze sálu opustili navrhovatelia odvolávania, parlament nebol dvakrát uznášaniaschopný, a tak mimoriadnu schôdzu prerušili.