Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NR SR bude v rozprave o odvolaní I.Matoviča pokračovať vo štvrtok ráno

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas 73. schôdze NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča v Bratislave 28. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Matovič v rozprave vyhlásil, že rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h. Mimoriadna schôdza k tomuto bodu sa začala v stredu popoludní, vystúpili štyria poslanci prihlásení písomne, ale aj minister financií. Ústne sa prihlásili štyria poslanci, vystúpiť by mali ešte dvaja z nich.

Matovič v rozprave vyhlásil, že rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Zdôvodnenie návrhu označil za "znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií". Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovoril o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

Predseda SaS a poslanec Richard Sulík skonštatoval, že počas prejavu ministra financií v parlamente bol skutočne rád, že SaS odišla z koalície. Zároveň dodal, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) o novej koaličnej zmluve. Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.



Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

"Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

Po schôdzi k návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi má vo štvrtok pokračovať riadna schôdza skrátenými legislatívnymi konaniami. O 11.00 h by sa malo podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) hlasovať aj o tomto bode.



Pellegrini: Matoviča treba odvolať, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku


Lídra OĽANO Igora Matoviča treba odvolať z funkcie ministra financií, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku. Ak by sa neurobilo nič, je možné, že menšinová vláda bude fungovať do konca volebného obdobia v roku 2024. Počas diskusie k návrhu na odvolanie Matoviča to povedal líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zdôraznil, že poslanci pôsobiaci v Hlase-SD návrh podporia.

Pellegrini poznamenal, že zákony v parlamente prechádzajú aj napriek odchodu SaS z vlády. "Jeho odvolanie by bolo prvou väčšou dierou do ich loďky," povedal o Matovičovi.

Poslanci okolo Pellegriniho sa podpísali pod návrh SaS na odvolanie Matoviča, pretože si myslia, že je najväčším zlom slovenskej politiky. "Pod jeho vedením je Slovenská republika ako malá loďka v búrke bez kapitána, pohadzovaná vetrom bez toho, aby sme tušili, kde skončíme," povedal s tým, že podľa prieskumov Matovičovi nedôveruje približne 90 percent ľudí. Hlas-SD by podporil návrh, aj keby s ním prišiel hocikto z opozície. "Vždy by podpisy poslancov Hlasu dostali," povedal Pellegrini s tým, že je ich povinnosťou urobiť všetko pre to, aby Matoviča "hnali zo stoličky ministra financií kadeľahšie".

Matovič používa podľa Pellegriniho lži, urážky, manipulácie i nadávky a nič sa na jeho správaní nezmení. "Dostal šancu, možno bol prekvapený, keď vyhral voľby, a už vtedy som hovoril, že sa stal premiérom za trest," pripomenul s tým, že Matovič vo funkcii zlyhal.

Zdôraznil tiež, že Eduard Heger je len tieňovým premiérom, skutočným je Matovič. Dodal, že krajina je v rozvrate, keď štrajkujú lekári, vysoké školy, dôchodcovia, odborári i samosprávy. "Ak nebudeme robiť nič tu v parlamente, nič sa nezmení," povedal.

Na štvrtkovom (29. 9.) hlasovaní sa bude podľa neho každý poslanec zodpovedať občanom a bude sa im musieť pozrieť do očí, ako hlasoval a prečo sa Matoviča nepodarilo odvolať. "Hlas zajtra bude hlasovať za odvolanie Igora Matoviča a budeme sa tak snažiť naplniť vôľu 90 percent obyvateľov tejto krajiny," povedal.

Šéf SaS Richard Sulík súhlasí s Pellegrinim a tvrdí, že ak nedôjde k odvolaniu Matoviča, vláda bude pokračovať. "Budú sa robiť čudné obchody a dohody a krajina bude trpieť. Je šanca to zmeniť," povedal.

Matovič odmieta dôvody na odvolanie, SaS vyzýva na odloženie nenávisti


Rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Vyhlásil to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič v Národnej rade (NR) SR počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Zdôvodnenie návrhu označil za "znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií". Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovorí o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

"Ani jedno rozhodnutie vlády, ani jeden zákon neboli bez vášho súhlasu a keď ste aj s niečím nesúhlasili, napríklad rodinný balíček, povedali ste, že ho nepodporujete, ale nemáte nič proti tomu, že ho presadíme s opozíciou, a nebudete ho vetovať," skonštatoval Matovič. Na balíčku podľa neho postavila SaS celú krízu a argumenty. Pýta sa, prečo strana odborníkov v koalícii súhlasila s neodbornými riešeniami z jeho strany, ktoré teraz kritizuje.

Vyzval SaS, aby špecifikovala, v čom koná v neprospech občanov. Poukázal na pomoc firmám v čase krízy, nízku mieru nezamestnanosti či rozviazané ruky orgánov činných v trestnom konaní. Ak liberáli tvrdia, že porušuje ústavu a zákony, mali by podľa neho podať trestné oznámenie. Odmieta, že by rezort financií pod jeho vedením zlyhal, argumentuje menším deficitom než pred tromi rokmi.

Používanie politiky na súkromné vojny a pomstu podľa neho predviedla SaS pri vládnej kríze. Hovorí o krvavých očiach lídra strany Richarda Sulíka a jeho neriešení problémov s energetickou krízou. SaS podľa neho tri mesiace kreslila červené čiary, vydierala a teraz je ochotná spolupracovať s mafiou.

Kritiku o porušovaní legislatívnych procesov označil za faloš a alibizmus. Pripomenul pozmeňujúci návrh SaS k súdnej mape krátko pred hlasovaním či schválenie podnikateľského kilečka v zrýchlenom režime. Za zneužitie legislatívneho procesu označil aj pozmeňujúci návrh SaS, ktorý mal priniesť 60-miliónový podvod v prospech oligarchov. Obdobne argumentuje pri výčitke o ruinovaní verejných financií. Pripomenul veto liberálov pri zvýšení dane z hazardu, liehu či z mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. Vyčíta im blokovanie zákona o rozpočtovej zodpovednosti či zmenu pri ochrane dôchodkového systému.

Zamyslieť sa podľa neho treba nad tým, ako sa dá brániť etika a morálka vo verejnej službe rozkrádaním verejných financií. Poukázal na znenie odôvodnenia návrhu SaS a poslancov, ktorí sa podeň podpísali. Pellegriniho označil za skorumpovaného zlodeja a pripomenul, že poslanci okolo neho boli súčasťou predchádzajúcej vlády.

SaS v návrhu argumentovala aj urážkami Matoviča voči prezidentke Zuzane Čaputovej. Minister skonštatoval, že ho odmietla v čase pandémie, keď s ňou chcel spoločne vyzvať ľudí na zodpovednosť. Tvrdí, že na Slovensku je možno 100.000 vhodnejších žien na jej funkciu.

Jana Bittó Cigániková (SaS) považuje Matovičove slová za osobné útoky a klamstvá. Pripomenula, že hnutiu OĽANO klesli za dva roky preferencie a Smeru-SD narástli, a to podľa nej dosiahol Matovič svojím prístupom. Radovana Slobodu (SaS) mrzí, že za dva roky sa z bojovníka proti korupcii stal v súčasnosti asi najnepopulárnejší politik a manipulátor faktov. Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že inštitút veta ukotvený v koaličnej zmluve sa niekoľkokrát nerešpektoval. Aj Matovič podľa nej povedal, že veto v rodinnom balíčku rešpektovať nebude.

Poslanci za OĽANO odišli zo sály po vystúpení I. Matoviča


Poslanci za OĽANO odišli z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Urobili tak po jeho viac ako hodinovom vystúpení, v ktorého závere vyzval SaS, aby urobila krok späť a ustúpila od osobnej nenávisti.



Líder OĽANO vysvetlil, že o tomto kroku diskutovali na poslaneckom klube. Chce tak bývalým partnerom z koalície ukázať, v akej spoločnosti sa dobrovoľne ocitli. "Aby ste to osamote mohli precítiť spolu s vašimi novými partnermi v koalícii nenávisti, alebo ako by som to nazval," adresoval Matovič liberálom.

Do rozpravy k odvolávaniu I. Matoviča sa písomne prihlásili 4 poslanci


Do rozpravy k návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie sa písomne prihlásili štyria poslanci. Odôvodnenie návrhu uviedla predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽANO). Kabinet s návrhom na odvolanie nesúhlasí. O slovo požiadal aj Matovič.

Písomne sa prihlásili Richard Sulík (SaS), Peter Pellegrini, Milan Mazurek a Matúš Šutaj Eštok (všetci traja nezaradení). Sulík je prihlásený za poslanecký klub.

Rečníci za poslanecký klub môžu podľa rokovacieho poriadku hovoriť 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu rečniť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, pričom jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda Národnej rady (NR) SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Zemanová: Matovič je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou


Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a poslankyňa NRSR Anna Zemanová (SaS) počas 73. schôdze NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča v Bratislave 28. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič (OĽANO) je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v úvode diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Za dôvod na jeho odvolanie označila napríklad spreneverenie sa verejnej funkcii a sľubu člena vlády či prístup k verejným financiám.

"Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou verejnosti," podotkla Zemanová s tým, že si povinnosti neplní v záujme občanov, porušuje ústavu a zákony. Jeho spôsob vykonávania vládnej moci podľa slov Zemanovej škodí demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti. "Nerešpektuje zákonné postupy, obchádza legislatívny proces. Sám to uznáva a dokonca sa na tom zabáva," povedala.

Šéfka klubu Matovičovi vyčíta i to, že výkon funkcie poníma ako priestor na násilné presadzovanie svojich často neodborných myšlienok, boja o moc a realizáciu súkromných vojen. Spomenula napríklad očkovaciu lotériu a jej dosah na verejné financie. Pripomenula i spôsob presadenia tzv. prorodinného balíčka. Zemanová tvrdí, že nerešpektoval zákonné a ústavné limity, porušil princíp pluralizmu a otvorenej diskusie a doteraz neuviedol, z akých zdrojov mali byť navrhované trvalé opatrenia kryté.

Zopakovala, že Matovič často ignoroval predstaviteľov samospráv a dlhodobo si privlastňoval právo zasahovať aj do iných rezortov. Za rukojemníkov si podľa jej slov vzal učiteľov, zdravotníkov i ťažko zdravotne postihnutých a seniorov. "Nejde o ojedinelé zlyhanie, ale vnútornú charakteristiku jeho prístupu k verejnej moci a nezvládnutiu funkcie," dodala s tým, že dôvody na vyslovenie nedôvery Matovičovi sú ústavné, zákonné, politické, morálne a etické.

Poslanci Smeru-SD budú hlasovať za vyslovenie nedôvery voči I. Matovičovi


Všetkých 27 poslancov Národnej rady (NR) SR za Smer-SD bude hlasovať za návrh na odvolanie lídra OĽANO Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Budú taktiež prítomní na schôdzi. Šéf strany Robert Fico vyzval poslancov Smeru-SD, aby sa príliš nezapájali do diskusie. Schôdza bude podľa neho súbojom medzi SaS a OĽANO. Fico sa domnieva, že schôdza bude "cirkusom". Dodal, že s Matovičom sa nedá rokovať.

Šéf Smeru-SD zároveň kritizoval premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) za to, že na Slovensku hovorí, aká je pomoc bezprecedentná a všetko funguje, pričom pre stredajšie vydanie novín Financial Times uviedol, že slovenskej ekonomike hrozí kolaps v dôsledku prudko rastúcich cien elektriny. Ficova strana zároveň plánuje podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu v súvislosti s výpoveďami kajúcnikov, chcú tiež hovoriť aj o údajne neakceptovateľnej situácii na Úrade špeciálnej prokuratúry.