Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

I. Matovič: Dominancia delta variantu na Slovensku je otázkou času

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR Martin Baumann

Ústredný krízový štáb má vo štvrtok hovoriť o kontrole na hraniciach v súvislosti s novým koronavírusom a jeho variantmi.

Bratislava 17. júna (TASR) - Je otázkou mesiaca až dvoch, kým sa delta variant nového koronavírusu stane na Slovensku dominantným. Pri mimoriadne nízkej zaočkovanosti a nízkom záujme o vakcíny to vytvára istotu pre jesennú tretiu vlnu pandémie. Uviedol to na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič (OĽANO).

"Myslieť si preto, že pri úplne uvoľnených opatreniach a 'lážo-plážo' cez hranice delta variant na Slovensku už nezapúšťa korene, je naivné," skonštatoval Matovič. Pripomenul, že delta variant nového koronavírusu dokázal úplne vytlačiť pôvodný britský variant. Počty pozitívnych preto v Británii začali rásť napriek vysokej zaočkovanosti.

Ústredný krízový štáb má vo štvrtok hovoriť o kontrole na hraniciach v súvislosti s novým koronavírusom a jeho variantmi. Svoju úlohu bude pri nastavovaní opatrení zohrávať aj delta variant. Dôležité je podľa šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) to, aby kooperovali polícia, úrady verejného zdravotníctva, ale aj mobilní operátori. Tak sa bude dať už na hraniciach určiť, z ktorej krajiny človek na Slovensko prichádza.