Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. Matovič kritizuje ministra zdravotníctva za zaostávanie v očkovaní

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR Martin Baumann

Zo strany Lengvarského očakával masívnejšiu kampaň k ruskej vakcíne Sputnik.

Bratislava 26. júna (TASR) - Podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) kritizuje ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) za to, že Slovensko zaostáva v očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Dáva mu však šancu na to, aby ukázal, že dokáže ľudí nabudiť k tomu, aby sa dali zaočkovať. Uviedol to v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Podpredseda Národnej rady SR a podpredseda strany Smeru-SD Juraj Blanár na margo ministra zdravotníctva poznamenal, že nevidí žiadnu zmenu.

Podľa Matoviča sa jeho nástupca na premiérskej stoličke Eduard Heger (OĽANO) uchytil dobre. V súvislosti s Lengvarským uviedol, že má skôr obavy pri niektorých jeho rozhodnutiach a myslí si, že môžeme na ne doplatiť. Zo strany Lengvarského očakával masívnejšiu kampaň k ruskej vakcíne Sputnik. Obáva sa, že Slovensko sa nedostane v zaočkovanosti nad 40 percent. Matovič poznamenal, že v koalícii upozorňuje už dlhšie na to, aby boli opatrenia uvoľňované pre tých, ktorí sú zaočkovaní.

Blanár poznamenal, že krajinu aj napriek výmene na poste premiéra riadi Matovič. "Je to ich vec, my to rešpektujeme," povedal s tým, že hádky v koalícii stále pokračujú a preniesli sa aj do parlamentu. Tvrdí, že Matovič sa ako keby dostal do pozície kritika a vystupuje ako opozičný minister.

V súvislosti s ruskou vakcínou Sputnik Matovič poznamenal, že zmluvu sa snažili urobiť tak, aby bola výhodnejšia ako s inými spoločnosťami. Je presvedčený o tom, že za zvyšné dávky Sputnika nebudeme platiť. Posunutie exspirácie je podľa neho možnosťou. Ako tvrdí, orgány činné v trestnom konaní by mali preveriť, či niekto nerobil "nadprácu" proti tejto vakcíne.

Matovič uviedol, že sa očkovať ešte nedal, zároveň proti očkovaniu ako takému nie je, avšak nepodporuje, aby bolo povinné. Blanár poznamenal, že Smer-SD je za dobrovoľné očkovanie, on sám sa zaočkovať dá. "Musíme ľuďom v dobrom vysvetľovať, že očkovanie zachraňuje životy," povedal Matovič. O tom, aby boli niektoré skupiny ľudí povinne zaočkované, napríklad pracovníci v domovoch sociálnych služieb, by podľa predsedu OĽANO mohla byť diskusia. Blanár potvrdil, že Smer-SD chce, aby boli vakcíny dostupné pre všetkých.

V súvislosti s referendom o predčasných voľbách minister financií uviedol, že ho bude mrzieť, ak Ústavný súd rozhodne proti. Z kroku prezidentky, ktorá sa v tejto súvislosti obrátila na Ústavný súd, je "smutný".

Témou diskusie bola aj daňovo-odvodová reforma. Minister financií povedal, že v jeho návrhu bude kľúčovou časťou 200 eur na dieťa. Na otázku či bude jeho súčasťou i zvyšovanie DPH, povedal, že nie. Blanár dodal, že odmietajú zvyšovanie DPH a daňovo-odvodovú reformu považuje za marketingový ťah.