Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Fiľo zamestnancom nepomohol, naopak ich nútili predať akcie

Igor Matovič. Foto: TASR/Michal Svítok

Menšinový, 30-% balík akcií podľa Matoviča štát v privatizácii predal len za 3 % hodnoty, čo sa v privatizačnej zmluve zdôvodňovalo účasťou zamestnancov SCP v privatizácii.

Bratislava 2. marca (TASR) - Podnikateľ Milan Fiľo, ktorý cez spoločnosť ECO-INVEST, a. s., v polovici 90. rokov minulého storočia sprivatizoval 67 % akcií štátnej papierenskej firmy Severoslovenské celulózky a papierne (SCP), nielenže doteraz nevydal zamestnancom 15 % z tohto väčšinového balíka, ako mu to ukladala privatizačná zmluva. V roku 1997 navyše nútil zamestnancov odpredať mu akcie SCP z ďalšieho 30-% balíka, ktoré získali cez zamestnaneckú akciovku. Tvrdia to poslanci Národnej rady (NR) SR z opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Jozef Viskupič, ako aj ľudia z občianskeho združenia (OZ) Ružomberský papier.

Menšinový, 30-% balík akcií podľa Matoviča štát v privatizácii predal len za 3 % hodnoty, čo sa v privatizačnej zmluve zdôvodňovalo účasťou zamestnancov SCP v privatizácii. Za 30 % akcií SCP bola pritom podľa poslanca rakúska firma Frantschach ochotná zaplatiť 2,5 miliardy korún (83 miliónov eur).

Podľa Matoviča to takto naplánoval Fiľo. "Tento podiel vo fabrike dáme 'akože' zamestnancom, 'lebo si to zaslúžia viac ako nejaký investor', firmu však následne umelo udržíme v stratách, na Vianoce zamestnancom nedáme 13. a 14. plat a povieme, že nie sú peniaze, nech predajú svoje akcie SCP. Za jednu im dáme 3000 korún (asi 100 eur) a ešte budú radi," povedal o výkupe akcií SCP od zamestnancov Matovič.

Hodnota jednej zamestnaneckej akcie však podľa Matoviča vtedy nebola 3000 korún (100 eur), ale v skutočnosti 250.000 korún (8298 eur) – podľa ponuky rakúskeho Frantschachu. "O čom vtedy zamestnanci vôbec nevedeli," tvrdil Matovič.

Navyše, do predaja akcií Fiľovi boli vtedy zamestnanci SCP podľa Matovičových slov nútení a odkupovanie akcií sa realizovala pod nátlakom, s vyhrážkami a vydieraním. Hovoria o tom ľudia z OZ Ružomberský papier, ktoré dnes združuje 700 bývalých zamestnancov.

Bývalí zamestnanci SCP tak na základe uvedených skutočností odmietajú tvrdenia, že by im firma ECO-INVEST a Milan Fiľo pomohli v minulosti získať podiel v papierenskej fabrike.