Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Matoviča privítali v Prahe, v delegácii sú členovia vlády i konzília

Predseda vlády SR Igor Matovič (druhý sprava) a český premiér Andrej Babiš počas prehliadky čestnej stráže v Prahe v stredu 3. júna 2020. Slovenský premiér pricestoval na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu, ktorá podľa tradície viedla do Českej republiky. Foto: TASR – Michal Svítok

Z letiska si to slovenský premiér spolu s delegáciou namieril do Kramářovej vily, v rezidencii českého predsedu vlády ho privítal premiér ČR Andrej Babiš.

Praha 3. júna (TASR) – Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) priletel v stredu do Prahy. V metropole Českej republiky absolvuje svoju prvú zahraničnú pracovnú cestu. Na pražskom letisku ho privítal veľvyslanec SR v Prahe Peter Weiss.

Z letiska si to slovenský premiér spolu s delegáciou namieril do Kramářovej vily, v rezidencii českého predsedu vlády ho privítal premiér ČR Andrej Babiš. Šéfovia exekutív majú hovoriť o pandemickej situácii v oboch krajinách, rovnako majú diskutovať o bilaterálnej spolupráci a cezhraničnom režime a takisto o návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie.

Súčasťou delegácie sú viacerí ministri vrátane podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí), ministra financií SR Eduarda Hegera (OĽaNO), ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Remišová a Mikulec majú počas dňa naplánované aj separátne rokovania s českými partnermi.

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (vpravo) si prezerá dokumenty v lietadle počas letu na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu do Českej republiky. Praha, 3. júna 2020. Uprostred minister financií Eduard Heger, druhý vľavo Roman Mikulec.
Foto: TASR Michal Svítok


V delegácii je tiež konzílium odborníkov. Člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík TASR informoval, že konzílium sa stretne s Romanom Prymulom, ktorý viedol český ústredný krízový štáb počas nástupu pandémie nového koronavírusu, od júna je vládnym splnomocnencom pre vedu a výskum v zdravotníctve.

"Budeme hovoriť o skúsenostiach pri zvládnutí pandémie, no rovnako bude témou pripravenosť oboch krajín na riziko druhej vlny a možná koordinácia aktivít v takomto prípade," uviedol Mistrík.

Slovenského premiéra prijme v rámci programu aj prezident ČR Miloš Zeman, rovnako tak šéfovia oboch komôr českého parlamentu - predseda Senátu Miloš Vystrčil a predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček.

Premiér Matovič takisto položí veniec k soche Milana Rastislava Štefánika na pražskom Petříne.

Od polnoci sa obnoví voľný pohyb medzi SR a ČR bez obmedzení



Od polnoci zo stredy na štvrtok (4.6.) sa obnoví neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Premiéri oboch krajín Igor Matovič a Andrej Babiš to potvrdili pred začiatkom ich rokovania v rámci stredajšej zahraničnej pracovnej cesty predsedu vlády SR Matoviča v Prahe.

"Od polnoci zo stredy na štvrtok (4.6.) zavádzame úplne voľný pohyb medzi Slovenskou a Českou republikou," povedal šéf slovenského kabinetu. Dohoda o tomto kroku podľa neho padla už pred dvoma dňami.

Predseda vlády SR Igor Matovič (vľavo) a český premiér Andrej Babiš počas vyhlásenia pred začiatkom ich rokovania v Prahe v stredu 3. júna 2020.
Foto: TASR Michal Svítok


"Od polnoci sa teda už bude možné slobodne pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu," potvrdil Babiš.

V súčasnosti môžu Česi na Slovensko i Slováci do Česka vycestovať bez potvrdenia o negatívnom teste na COVID-19, ak pobyt nepresiahne 48 hodín.

Podrobnosti otvoreného režimu majú premiéri oznámiť po spoločnom rokovaní, na ktorom majú hovoriť aj o pandemickej situácii v oboch krajinách, rovnako majú diskutovať o bilaterálnej spolupráci a o návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie.

Osobitný spravodajca TASR Erik Mader


Chronológia prvých ciest predsedov vlád SR do ČR v rámci svojich funkčných období




Vláda Vladimíra Mečiara 1992 - 1994

Po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej republiky sa uskutočnili dve pracovné neverejné stretnutia premiérov oboch štátov Václava Klausa a Vladimíra Mečiara – 19. januára 1993 v Bratislave a 27. a 28. januára v Prahe. Rokovali o delení majetku bývalej federácie a o menovej odluke. Klaus tiež pricestoval 22. februára 1993 do Bratislavy, čo bola zároveň jeho prvá oficiálna štátna návšteva v zahraničí ako premiéra samostatnej ČR.


Vláda Jozefa Moravčíka 1994

21. marca 1994 – Po vymenovaní svojej vlády 15. marca 1994 odcestoval premiér Jozef Moravčík spolu s ministrom financií Rudolfom Filkusom a guvernérom Národnej banky Slovenska Vladimírom Masárom do Prahy na otvorenie druhého ročníka Európskeho bankového fóra (22. marca 1994). Oficiálnu návštevu ČR však vláda počas svojho pôsobenia neuskutočnila.

Vláda Vladimíra Mečiara 1994 - 1998

11. septembra 1995 – Premiér Vladimír Mečiar odcestoval na svoje prvé oficiálne stretnutie s českým premiérom Václavom Klausom v Brne. Ich pracovná schôdzka sa konala v rámci stretnutia premiérov krajín CEFTA (stredoeurópskej zóny voľného obchodu).

Mečiar po svojom nástupe do funkcie (13. decembra 1994) ako prvý navštívil 20. januára 1995 Brusel. S Klausom sa stretol počas samitu EÚ v Cannes 27. júna 1995, kde došlo iba ku krátkemu rozhovoru.

Vláda Mikuláša Dzurindu 1998 - 2002

7. - 8. októbra 1999 - Historicky prvú oficiálnu návštevu ČR absolvoval predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda. Stretol sa s prezidentom Václavom Havlom, predsedom vlády Milošom Zemanom a predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Václavom Klausom.

Dzurinda rokoval so Zemanom už 23. novembra 1998, keď Slovensko navštívila oficiálna vládna delegácia ČR. Obaja premiéri sa medzitým stretli tiež v Uherskom Hradišti (29. apríla 1999) a vo Vysokých Tatrách (15. mája 1999).

Prvá zahraničná cesta premiéra Dzurindu po nástupe do funkcie (30. októbra 1998) viedla do Bruselu, kde sa v rámci návštevy 5. a 6. novembra 1998 stretol s najvyššími predstaviteľmi EÚ a NATO. Vzápätí 6. novembra tiež vládna delegácia navštívila Viedeň a 12. novembra Dzurinda navštívil Poľsko.

Vláda Mikuláša Dzurindu 2002 - 2006

23. - 24. mája 2003 – Premiér Mikuláš Dzurinda oficiálne navštívil Prahu, kde sa stretol s českým premiérom Vladimírom Špidlom. Po prvý raz sa premiéri stretli v Bratislave 30. novembra 2002, keď podpísali Dodatok k zmluve medzi ČR a SR o vytvorení colnej únie.

V rámci svojej prvej zahraničnej cesty od začiatku funkčného obdobia (16. októbra 2002) navštívil Dzurinda 7. novembra 2002 Poľsko.

Vláda Roberta Fica 2006 - 2010

15. júla 2006 – Na jednodňovú oficiálnu návštevu ČR pricestoval premiér SR Robert Fico. Išlo o jeho prvú zahraničnú návštevu a prvú návštevu Česka vo funkcii predsedu vlády (od 4. júla 2006). Rokoval so svojím českým partnerom Jiřím Paroubkom, na Pražskom hrade ho prijal aj český prezident Václav Klaus.

Vláda Ivety Radičovej 2010 - 2012

18. októbra 2010 - Premiérka Iveta Radičová prvýkrát od nástupu do funkcie (8. júla 2010) navštívila ČR. Počas jednodňovej návštevy sa stretla s predsedom českej vlády Petrom Nečasom, s prezidentom ČR Václavom Klausom či s jeho predchodcom Václavom Havlom.

Radičová s Nečasom rokovala už v júli 2010 počas jeho návštevy Slovenska.

Jej prvá zahraničná cesta viedla 12. a 13. júla 2010 do Bruselu.

Vláda Roberta Fica 2012 - 2016

20. apríla 2012 – Premiér Fico odcestoval do Prahy, kde absolvoval jednodňovú oficiálnu návštevu ČR. V rámci svojej prvej zahraničnej cesty po vymenovaní do funkcie (4. apríla 2012) sa stretol s prezidentom ČR Václavom Klausom a predsedom vlády ČR Petrom Nečasom.

Vláda Roberta Fica 2016 - 2018

8. júna 2016 – Premiér Robert Fico odcestoval na svoju prvú pracovnú návštevu ČR počas svojho tretieho funkčného obdobia (od 23. marca 2016). V Prahe sa zúčastnil na Pražskom európskom samite a samite krajín V4, predtým rokoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom. Pôvodne mal navštíviť ČR 14. apríla, pre zdravotné problémy však cestu zrušil.

Vláda Petra Pellegriniho 2018 - 2020

11. apríla 2018 - Predseda vlády SR Peter Pellegrini odletel na jednodňovú oficiálnu návštevu ČR. Išlo o prvú zahraničnú cestu nového slovenského premiéra, ktorý nastúpil do funkcie 21. marca 2018. Cesta sa uskutočnila na pozvanie predsedu českej vlády Andreja Babiša. Už 4. až 6. apríla navštívil Slovensko – takisto ako prvú krajinu po nástupe do ďalšieho funkčného obdobia – prezident ČR Miloš Zeman.