Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

I. Matovič nechce z poslancov šéfov VÚC ani starostov obcí

Igor Matovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Líder Obyčajných sa pre zmenu ústavy rozhodol preto, že nie je zástanca kumulovania mocenských funkcií, ktoré môže viesť až k vytvoreniu monopolu moci.

Bratislava 1. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR by nemali byť súčasne predsedami samosprávnych krajov či starostami obcí. Počíta s tým novela Ústavy SR z dielne lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča.

"Takouto úpravou by sa zaviedol princíp jedného mandátu pri výkone verejnej funkcie. Poslancom NR SR by sa umožnilo, aby vykonávali svoju funkciu zodpovedne, plnohodnotne a nezávisle," odôvodňuje svoj návrh Matovič.

Líder Obyčajných sa pre zmenu ústavy rozhodol preto, že nie je zástanca kumulovania mocenských funkcií, ktoré môže viesť až k vytvoreniu monopolu moci. Úlohou ústavy je podľa neho vytvoriť právny rámec, ktorý by zamedzil vzniku takejto situácie.

"V duchu tejto myšlienky sa predkladaný návrh ústavného zákona snaží znemožniť poslancovi ako predstaviteľovi zákonodarnej moci kumuláciu ďalších mocenských funkcií," vysvetlil Matovič. Dodal, že koncentrácia verejnej moci v rukách individuálnych subjektov je negatívnym javom s viacerými sprievodnými aspektmi.

Matovič tvrdí, že jeho návrh má výrazný pozitívny dopad na kvalitatívny rozmer výkonu verejných funkcií. "Vytvorením prekážky zabraňujúcej kumuláciu funkcií sa dosiahne stav, v ktorom sa verejný funkcionár bude môcť plnohodnotne koncentrovať na zodpovedný a nezávislý výkon jednej funkcie," uzavrel.