Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

I. Matovič odletel do Lisabonu na rokovania Euroskupiny a Ecofinu

Slovenský minister financií Igor Matovič prichádza na dvojdňové zasadnutie ministrov financií eurozóny v Lisabone v piatok 21. mája 2021. Foto: TASR/AP

Hlavné témy sobotňajších diskusií ministrov financií EÚ budú zelená obnova, konkrétne budúcnosť environmentálneho zdaňovania v EÚ, či vyvážená, inkluzívna a odolná obnova.

Bratislava 21. mája (TASR) – Minister financií Igor Matovič (OĽANO) odletel na pracovnú cestu do Portugalska. V Lisabone sa počas dvoch dní uskutoční zasadnutie ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a neformálne rokovanie Rady Ecofin pod vedením portugalského predsedníctva v Rade EÚ. Ide o prvé osobné rokovanie Matoviča s rezortnými kolegami z krajín EÚ. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Matovič v piatok absolvuje stretnutie s predsedníčkou Výboru pre hospodárske a menové veci (ECON) Irene Tinagliovou. Neskôr ho čakajú rokovania s predsedom dozornej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Andreom Enriom, s predsedníčkou Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií (SRB) Elke Königovou a s hlavnou ekonómkou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Laurence Booneovou. V piatok popoludní absolvujú ministri financií EÚ dve rokovania s guvernérmi centrálnych bánk.

Hlavné témy sobotňajších diskusií ministrov financií EÚ budú zelená obnova, konkrétne budúcnosť environmentálneho zdaňovania v EÚ, či vyvážená, inkluzívna a odolná obnova. "Stabilné a zdravé prostredie verejných financií je mimoriadne dôležité pre zabezpečenie rastu európskych ekonomík v postcovidovom čase," skonštatoval Matovič.