Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Pri predaji živnosti som zdanil všetko do posledného eura

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Matovič informoval, že časť svojej živnosti predával za 121 miliónov vtedajších korún.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Líder OĽaNO Igor Matovič odmieta, že by sa pri predaji svojej živnosti regionPress v roku 2008 dopustil krátenia dane. Ako vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii, zaplatil všetko do posledného eura a Smer-SD sa len snaží prekryť debakel v krajských voľbách.


"Úspech sa neodpúšťa, preto polícia posunula do denníka Pravda informáciu, že by ma chceli stíhať za nezaplatenie dane pri predaji mojej živnosti. Dodnes mi žiaden daňový úrad nepredložil žiaden doklad, že by som nezaplatil čo i len jedno euro. Zaplatil som všetky dane," uistil Matovič s tým, že pri predaji živnosti všetko zdanil v marci 2009.

Matovič informoval, že časť svojej živnosti predával za 121 miliónov vtedajších korún. "Tieto peniaze boli na účte našej firmy regionPress. Časť z nich, asi 40 miliónov korún, bolo zdanených, 80 miliónov nie. Daňová poradkyňa mi povedala, že buď tie peniaze pred predajom firmy vyberiem a budem predávať len ten zvyšok, teda pohľadávky. Alebo to vo firme nechám a predám to spolu s peniazmi, pričom z daňového hľadiska je to to isté, lebo peniaze sa druhýkrát nezdaňujú," povedal Matovič s dôvetkom, že zvyšných 80 miliónov korún zdanil v marci 2009. "Vybral som si teda možnosť peniaze z firmy nevybrať," vysvetlil.

Líder Obyčajných zhrnul, že 40 miliónov korún bolo zdanených, tie znova nezdaňoval, 80 miliónov zdanil v marci 2009, pričom už raz zdanené peniaze pri predaji živnosti znova 19-percentnou sadzbou nezdaňoval. "Daň sa druhýkrát neplatí, bol by som jediný na Slovensku, kto by to urobil. Kupujúci mi za firmu zaplatil 5000 eur a za tých 121 miliónov korún mi zaplatil logicky 121 miliónov korún. Keď som to pred rokom zverejnil, nikto sa neozval. Zrazu pred krajskými voľbami si polícia zmyslí, že ide stíhať Matoviča," povedal.

Podľa jeho slov ide Smeru-SD len o prekrytie volebného neúspechu. "Ľudia vo voľbách vyjadrili nespokojnosť s tým, ako Slovensko funguje, ako sa zneužíva štátna moc voči opozičným politikom, vyjadrili pobúrenie nad tým, že premiér Robert Fico (Smer-SD) býva v byte daňového podvodníka, vyjadrili nespokojnosť, že Smer-SD dá mnohomiliónovú odmenu advokátovi Radomírovi Bžánovi a vystavili vysvedčenie," dodal.

Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic označil minulý týždeň postup polície za šikanu. "Protikorupčná jednotka NAKA vedie stíhanie na základe premisy, že fyzickou osobou už raz zdanené peniaze, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, musí zdaniť 19 percentami ešte raz," povedal pre televíziu JOJ.

Denník Pravda dnes informoval, že polícia začala vyšetrovanie pre krátenie daní v súvislosti s predajom firmy Igora Matoviča regionPress. Malo k nemu dôjsť v roku 2008, keď svoju firmu predal, pričom príjem z predaja do daňového priznania nezahrnul. Štátu mala vzniknúť škoda viac ako pol milióna eur. Matovič bol v tejto súvislosti na polícii už minulý piatok aj vypovedať. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest od sedem do 12 rokov.

"Dňa 3. novembra 2017 bola na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru vypočutá osoba I. M., v súvislosti s ktorou vedie NAKA vyšetrovanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného," uviedol pre Pravdu hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Podľa jeho slov je predmetom vyšetrovania úmyselné nezahrnutie príjmu z predaja podniku do daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby, čím malo dôjsť k účelovému skráteniu dane z príjmu fyzických osôb za obdobie roka 2008 v celkovej výške najmenej 645.254,16 eura.