Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Matovič sa ospravedlnil všetkým študentom, odstúpi, keď splní sľuby

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR Pavol Zachar

Podľa medializovaných informácií má byť diplomová práca premiéra Matoviča o daňovom systéme plagiátom.

Bratislava 16. júla (TASR) – Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) sa ospravedlňuje všetkým poctivým študentom, ktorí počas štúdia nepodvádzali. Sám sa priznal že počas štúdia odpisoval a že by zrejme mal prísť o titul. Z pozície premiéra odstúpi vtedy, keď splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil. Uviedol to vo štvrtok na sociálnej sieti v reakcii na medializované informácie o jeho diplomovej práci.

Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ uviedol v reakcii na otázky Denníka N o jeho diplomovej práci.

V statuse na sociálnej sieti sa premiér priznáva, že zvykol posledné dva ročníky vysokej školy odpisovať a že by z toho dôvodu zrejme mal prísť o titul. „Ospravedlňujem sa všetkým poctivým študentom, ktorí dokázali vyštudovať bez jediného odpisovania, našepkávania a iných 'fintičiek'. Úprimne vás obdivujem,“ uzavrel Matovič.

Podpredseda Za ľudí a parlamentu Juraj Šeliga označil prípad Matovičovej diplomovky za „strašnú hanbu“. „Viem, že nechcem návrat Fica, Pellegriniho, nedajbože, nástup fašistov, ale toto je strašná hanba. Prepáčte. Po ostatných troch týždňoch, prepáčte,“ napísal na sociálnej sieti. „V tejto chvíli viem iba to, že to musím nejako spracovať. Toto je tá politická kultúra, ktorú sme chceli? Takto vyzerá prebratie zodpovednosti? Tak to sme teda ďaleko nedošli,“ doplnil.

Podpredsedníčka Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová je presvedčená, že pre individuálne zlyhania niektorých členov koalície spred 20 rokov a mimo politiky nemôžu uvoľňovať cestu ľuďom, ktorí rovnaké zlyhania na rozdiel členov Za ľudí potichu tolerovali. Deklaruje, že Za ľudí urobia všetko preto, aby sa také veci pri písaní diplomových prác, ako urobili Danko, Kollár, Gröhling či Matovič, nemohli zopakovať, a aby sa dalo také konanie aj potrestať. "Vyvodenie osobnej zodpovednosti zlyháva. Nie je vylúčené, že podobných odhalení bude pribúdať, preto potrebuje systémové riešenie," komentovala na sociálnej sieti. Zároveň vyzvala koaličných partnerov, aby sa kvalita školstva stala naozaj prioritou vlády.

"Strana SaS potrebuje zvážiť všetky možnosti a poradiť sa na poslaneckom klube a vo vnútri strany," uviedol v reakcii pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.



Podľa medializovaných informácií má byť diplomová práca premiéra Matoviča o daňovom systéme plagiátom. Opísať v nej mal dve knihy od trojice slovenských ekonómov.