Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

I. Matovič: V koalícii sme pri reformách v štádiu zaseknutia sa

Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) 27. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mrzí ho, že za súčasnou situáciou a spormi v koalícii je stratégia získavať politické body stavaním sa proti koaličnému partnerovi.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Reformný proces zatiaľ ide dopredu "ako v lete na saniach" a koalícia je v súčasnosti vo fáze "zaseknutia sa". Po rokovaní vlády to priznal podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO), ktorý uviedol, že na utorkovej (2. 11.) koaličnej rade vyzval svojich partnerov, aby sa správali zodpovedne a nesnažili sa naháňať percentá blokovaním reforiem.

"Povedal som kolegom, že ak takto máme fungovať, radšej poďme od toho," priblížil. "Navrhol som vyčistiť stôl a uvedomiť si, čo sme sľúbili ľuďom, čo sme napísali do programového vyhlásenia vlády. Začať sa jednoducho správať ako dospelí ľudia, ktorí majú zodpovednosť za štát," uviedol Matovič.

Mrzí ho, že za súčasnou situáciou a spormi v koalícii je "odpozeraná" stratégia získavať politické body stavaním sa proti koaličnému partnerovi. "Považujem to za nezodpovedné, ubližuje to všetkým," zdôraznil.

Na otázku, či Sme rodina zastavila na koaličnej rade reformu justície ministerky Márie Kolíkovej, odpovedal, že registroval výčitku, že sa ministerka nebola schopná stretnúť pri predkladaní reformy ani s bývalými kolegami zo strany Za ľudí. "Ak chce zodpovedný minister predkladať reformu bez toho, aby sa stretol s poslancami, nie je to príliš zodpovedné," povedal. Priznal, že Kolíková nemá dlhodobo jeho dôveru.

V prípade, že reforma neprejde, myslí si, že predkladateľ by sa mal zamyslieť nad svojimi schopnosťami, nad tým, ako dokázal návrh reformy odkomunikovať a presvedčiť o nej. "Tým myslím každého ministra, ktorý nepresadí reformu," zdôraznil.