Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

I. Matovič: V tejto chvíli verím, že strana Za ľudí sa do vlády pridá

Na snímke zľava člen predsedníctva strany OĽaNO Eduard Heger, líder strany Igor Matovič a člen predsedníctva OĽaNO Jaroslav Naď počas brífingu po stretnutí s predsedom strany Za ľudí Andrejom Kiskom v Bratislave 5. marca 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Matovič zopakoval, že chce, aby sa strany konsenzuálne dohodli na zložení vlády. Ako uviedol, z každého partnera má pocit, že sa dokážu zodpovedne dohodnúť.

Bratislava 5. marca (TASR) - Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý má od prezidentky poverenie zostavovať novú vládu, v tejto chvíli verí, že sa do budúcej vládnej koalície pridá aj strana Za ľudí. Matovič to vyhlásil po štvrtkovom stretnutí s predsedom Za ľudí Andrejom Kiskom. Ak sa však predsedníctvo Za ľudí rozhodne nejsť do vládnej koalície s OĽaNO, SaS a Sme rodina, podľa Matoviča vznikne trojkoalícia. Líder OĽaNO zároveň avizoval, že sa vo štvrtok večer stretnú lídri strán, a to buď vo štvorici, prípadne v trojici.

Matovič očakáva pozitívne rozhodnutie strany Za ľudí. "Aj voliči strany Za ľudí, mám pocit, očakávajú rozhodnutie predsedníctva, že sa pridá spoločne do jedného boja a že sa táto strana nerozhodne byť v opozícii spoločne s Kotlebom a Ficom," priblížil Matovič s tým, že jeho hnutie bude následne reagovať na verdikt predsedníctva Za ľudí.



Matovič podľa svojich slov odpovedal na otázky Kiskovej strany o tom, ako napríklad zabezpečiť čistotu fungovania budúcej vlády. "Tam sme sa predbežne dohodli na viacerých opatreniach," priblížil líder OĽaNO. Dodal, že partneri sa rozprávali aj o ľuďoch, ktorých ponúka strana Za ľudí na jednotlivé posty, mená však nekonkretizoval.



Líder OĽaNO by chcel zaviesť princíp otvoreného vládnutia s tým, že čo nie je tajné, má byť verejné. Opätovne zopakoval návrh zriadenia fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky. Bol by to podľa Matoviča štátny fond, ale o spravovaní peňazí by rozhodovali investigatívni žurnalisti. Matovič chce, aby aj regionálni žurnalisti mohli mať prostriedky na investigatívnu činnosť.

Matovič zopakoval, že chce, aby sa strany konsenzuálne dohodli na zložení vlády. Ako uviedol, z každého partnera má pocit, že sa dokážu zodpovedne dohodnúť. "Aj keby tam bolo nejaké problematické miesto, vie ho radšej partner stiahnuť, len aby bolo v 'rodine' dobre," vysvetlil. Opätovne vylúčil, že by mal bývalý bratislavský komunálny politik a bývalý člen Smeru-SD Martin Borguľa ambíciu byť súčasťou vlády.

K otázke tzv. krížovej kontroly na ministerstvách Matovič uviedol, že ak majú štátni tajomníci z inej strany, ako sú ministri, byť len "na okrasu" a nemať prístup k informáciám, tak by to nemalo veľký význam. Preto skôr uprednostňuje nadrezortný spôsob kontroly, čiže účinný zákon o slobodnom prístupe k informáciám, princíp otvoreného vládnutia, ako aj investigatívny fond.