Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

I. Radičová pokrstila knihu o živote rodín s postihnutými deťmi

Iveta Radičová. Foto: TASR/Michal Svítok

Prvé vydanie je v kníhkupectvách dostupné zadarmo.


Bratislava 25. júna (TASR) – Voči mentálne postihnutým ľuďom treba v spoločnosti stále rúcať predsudky, mnohí si stále neuvedomujú, s čím musia zápasiť v každodennom živote. Na krste knihy to dnes povedala riaditeľka Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím Iveta Mišová.

Kniha, ktorú združenie vydáva, nesie názov "Stačí ľúbiť". Možno si v nej prečítať príbehy 12 rodín rozprávajúcich o živote, ktorý sa im narodením mentálne postihnutého dieťaťa zmenil. O skúsenosti sa napríklad podelila aj exmoderátorka detských relácií Patrícia Garajová Jariabková či manželka hudobníka Laca Lučeniča. Prvé vydanie je v kníhkupectvách dostupné zadarmo.

"Akokoľvek by sme chceli popísať skúsenosti takýchto rodín, nebolo by to presné a pravdivé, preto príbehy písali oni," vysvetlila Mišová.

Knihu pokrstila expremiérka a sociologička Iveta Radičová. Podotkla, že hoci sa Slovensko v otváraní sociálnych tém za posledných 25 rokov posunulo dopredu, v podpore rodín a ľudí s mentálnym postihnutím mohlo urobiť viac, napríklad v legislatíve.

"Úprimnosť a odhodlanosť v príbehoch by mala byť návodom pre ľudí žijúcich v lži a pretvárke. Bolo by tu menej zla, keby sme dokázali žiť autentický, plnohodnotný, no miestami neznesiteľne ťažký život ako tieto rodiny," dodala.

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím je občianske združenie začleňujúce ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti. Vzniklo v roku 1980, v súčasnosti má viac ako 10.000 členov v miestnych združeniach po Slovensku.

Organizácia poskytuje bezplatné poradenstvo v otázkach bývania, vzdelávania, zamestnávania či sociálnych služieb. Pomáha tiež orientovať sa v sociálnych zákonoch či v otázkach sociálnoprávnej ochrany. Organizuje vzdelávacie kurzy či rekondično-integračné pobyty.