Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

I.Bella: Vymenovanie za brigádneho generála je ocenením i záväzkom

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo brigádny generál Ivan Bella počas jeho povýšenia do generálskej hodnosti 19. októbra 2021 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister obrany Jaroslav Naď skonštatoval, že vymenovanie Bellu do generálskej hodnosti je ocenením jeho pôsobenia nielen v rezorte obrany i ako prvého slovenského kozmonauta.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella vníma vymenovanie do hodnosti brigádneho generála vo výslužbe ako ocenenie svojej celoživotnej práce v prospech ozbrojených síl i pre dobré meno Ozbrojených síl SR, letectva, ministerstva obrany, ako aj Slovenskej republiky. Hovorí tiež o záväzku do budúcnosti. Povedal to po utorkovom vymenovaní v Prezidentskom paláci.

"Venoval som sa hlavne práci s mládežou, motivácii mladých ľudí, aby neboli skeptickí, videli, že sa dajú dosiahnuť veľké ciele v každej dobe, len človek musí mať cieľ, chopiť sa príležitosti a tvrdo na sebe pracovať," skonštatoval.

Lietanie do vesmíru považuje Bella za poslanie, komerčné lety podľa neho so skutočnou kozmonautikou až tak veľa spoločného nemajú. "Kozmonauti plnia zodpovedné úlohy, toto komerčné lietanie je o niečom inom, aby človek zažil dobrodružstvo, videl Zem z iného uhla pohľadu, zažil niečo, čo mohlo zažiť len málo ľudí," načrtol.

Bývalý vojenský letec a prvý slovenský kozmonaut pripustil, že lietanie mu chýba. Dnes už lieta iba ako pasažier. V súčasnosti pracuje v leteckom a námornom vyšetrovacom útvare Ministerstva dopravy SR.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) skonštatoval, že vymenovanie Bellu do generálskej hodnosti je ocenením jeho pôsobenia nielen v rezorte obrany i ako prvého slovenského kozmonauta. "Už takmer štvrťstoročie sa dennodenne stretáva s občanmi SR, so študentmi, deťmi, a vysvetľuje im všetky náležitosti prvého letu samotného prvého letu, ale aj fungovania ozbrojených síl," zdôvodnil.