Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

IEP: Do obstarávaní na sanácie envirozáťaží sa zapája málo firiem

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dve spoločnosti, ktoré na Slovensku vyhrávajú sanácie, často podľa IEP vystupujú v spoločnom konzorciu ako skupina dodávateľov sanačných prác.

Bratislava 23. júna (TASR) - Do verejných obstarávaní na sanácie envirozáťaží sa zapája menej firiem, ako môže. Znižuje to potom konkurenciu a predlžuje proces sanácie. Na Slovensku dlhodobo sanáciám záťaží dominujú dve spoločnosti Envigeo a EBA. Vyplýva to z nového komentára Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) "Ako sa zbaviť najdrahších hrozieb pre životné prostredie".

Analytici zistili, že v krajinách strednej a východnej Európy sa do verejných obstarávaní zapája väčšie množstvo firiem ako na Slovensku. "Sanácie v týchto krajinách vykonávajú firmy podľa druhu záťaže a pokiaľ tam nie je potreba komplexnej odbornej spôsobilosti, tak sa sanačných projektov zúčastňujú firmy, ktoré sa venujú špecifickým činnostiam," porovnal inštitút.

Dve spoločnosti, ktoré na Slovensku vyhrávajú sanácie, často podľa IEP vystupujú v spoločnom konzorciu ako skupina dodávateľov sanačných prác. Počas predchádzajúceho operačného programu riešili väčšinu sanácií v objeme 58 percent z celkovej sumy. V novom operačnom programe bol pomer 18 percent a zvýšil sa podiel iných firiem. "Napriek tomu päť z 18 firiem získalo 60 percent všetkých zákaziek," tvrdia analytici.

IEP zanalyzoval uskutočnené verejné obstarávania. Limitujúcimi podmienkami pre spoločnosti môžu byť ekonomická a finančná spôsobilosť, technickú schopnosť, odborná kvalifikácia riadiacich pracovníkov a sanácia viacerých lokalít v rámci jedného geologického projektu.

Pri prehodnotení podmienok verejného obstarávania sa možno podľa IEP inšpirovať Českom. Tam sa pre miernejšie požiadavky na sanácie zapája viac firiem. "Aby sa do verejného obstarávania zapojilo viac spoločností, navrhujeme tiež riešiť sanácie lokalít jednotlivo a vykonať odborný audit podmienok obstarávania a upustiť od tých, ktoré nie sú nevyhnutné pre úspešnú realizáciu sanácie," poukázali analytici.