Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

IEP: Okresné úrady nerešpektujú požiadavky MŽP

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Problémy úradov sa podľa analytikov týkajú najmä nedostatku kapacít, kumulovania agendy, nedostatočného materiálno - technického vybavenia, nedostatku financií alebo právnikov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Okresné úrady podriadené rezortu vnútra nerešpektujú požiadavky Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Úrady usmerňuje, školí a v niektorých oblastiach spolurozhoduje, nemá však plnú manažérsku kontrolu nad ich fungovaním. Činnosť okresných úradov vykazuje viaceré problémy. Vyplýva to z komentára Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) "Ako sa zbaviť najdrahších hrozieb pre životné prostredie". Odporúča presunúť odbory starostlivosti o životné prostredie na okresných úradoch pod správu MŽP.

Problémy úradov sa podľa analytikov týkajú najmä nedostatku kapacít, kumulovania agendy, nedostatočného materiálno - technického vybavenia, nedostatku financií alebo právnikov. "Ďalším problémom je nerešpektovanie usmernení envirorezortu a vydávanie protichodných rozhodnutí. V oblasti envirozáťaží okresné úrady nekonajú vo veciach určenia povinnej osoby," poukázal IEP. Dodáva, že nedostatok odborných kapacít a kumulovanie agendy sa prejavuje aj v nedostatočnom riešení záťaží alebo administratívne náročným a dlhým rozhodovaním.

Presun odborov starostlivosti o životné prostredie by podľa inštitútu zefektívnil kontrolu, financovanie, odbornú a technickú podporu.

Analytici navrhujú, aby sa nedostatočné personálne obsadenie úradov riešilo procesným auditom. Jeho cieľom je zistiť, či je potrebné prijať nových zamestnancov, alebo je možné proces urýchliť iným spôsobom. "Žiadané je aj posilnenie právneho oddelenia, stanovenie prísnejších lehôt procesných úkonov a obmedzenie obštrukcií zo strany navrhovaných súkromných, ale aj štátnych povinných osôb," skonštatovali.