Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

IEP: Spotreba energie v SR by v roku 2030 mala byť nižšia o vyše 4 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Zavedenie uhlíkového cla podľa IEP podporí významné odvetvia domáceho priemyslu. Poukazuje na to, že výroba ocele môže dostať silný stimul pre dlhodobú udržateľnosť.

Bratislava 3. júna (TASR) - Celková spotreba energie na Slovensku by v roku 2030 mala byť vďaka balíku Fit for 55 nižšia o vyše štyroch percent oproti zvyčajnému scenáru. Najväčší rozdiel by mal nastať v importe energie, ktorý by mal byť v roku 2030 nižší o 18 percent. Informuje o tom Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

Produkcia primárnej energie by mala byť vyššia o 15 percent oproti referenčnému scenáru. "Spolu s obnoviteľnými zdrojmi by SR mohla dosiahnuť takmer 90 percent bezemisnej výroby elektrickej energie a elektrická energia z fosílnych palív by mala mať v roku 2030 podiel desať až 12 percent, čo je polovica podielu v roku 2020," skonštatovali analytici.

Zavedenie uhlíkového cla podľa IEP podporí významné odvetvia domáceho priemyslu. Poukazuje na to, že výroba ocele môže dostať silný stimul pre dlhodobú udržateľnosť.

Cieľom balíka je zníženie emisií o 55 percent oproti roku 1990 a následne v roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu. Balík Fit For 55 zahŕňa reformy systému obchodovania s emisiami vrátane sprísnenia noriem oxidu uhličitého s cieľom prechodu na elektromobilitu, zavedenie takzvaného "uhlíkového cla" pre vybrané suroviny či dosiahnutie uhlíkovej neutrality vo využívaní pôdy, lesného hospodárstva a pôdohospodárstva.

"Tieto i ďalšie opatrenia si budú vyžadovať rozsiahle investície, výsledkom by však mala byť odolnejšia ekonomika a líderstvo v nízkouhlíkových technológiách,"
povedali analytici. Doplnili, že na tlmenie negatívnych sociálnych dosahov bude zriadený Sociálno-klimatický fond.

Legislatívny balík predložila minulý rok Európska komisia, momentálne sa o ňom rokuje v europarlamente. Opatrenia klimatického balíka budú pretransformované do národnej legislatívy Slovenska prostredníctvom nového zákona o klíme a nízkouhlíkovej transformácii. Slovensko podporuje európske opatrenia zahrnuté vo Fit for 55, v novembri minulého roka bolo k nim spustené medzirezortné pripomienkové konanie. Pozíciu Slovenska musí odsúhlasiť vládny kabinet.