Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Igor Matovič ostáva vo funkcii

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič sa ukláňa po hlasovaní na 34. schôdzi NR SR o vyslovení jeho nedôvery v Bratislave 30. júna 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Minister financií v pléne vyhlásil, že opozícia sa ho chce zbaviť a vyštvať z politiky.

Bratislava 30. júna (Teraz.sk/TASR) – Minister financií Igor Matovič zostáva vo funkcii. Plénum Národnej rady SR ho pri stredajšom hlasovaní podržalo. Za vyslovenie nedôvery Matovičovi bolo 51 zo 135 prítomných poslancov. Proti hlasovalo 67 a zdržalo sa 17 zákonodarcov. Odvolávanie iniciovali opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, pod návrh sa podpísali aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci.



Návrh na odvolanie Matoviča podporili poslanci Smeru-SD, ĽSNS a nezaradení. Proti bol klub Sme rodina a OĽANO okrem Jána Krošláka, ktorý sa zdržal. Rovnako sa zdržalo päť poslancov Za ľudí, štyria boli proti. SaS sa pri hlasovaní zdržala.

V rozprave k návrhu na vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu financií v stredu vystúpilo viac ako desať poslancov, najmä z opozície. Hlasovaním sa zároveň skončila mimoriadna 34. schôdza parlamentu. Vo štvrtok (1. 7.) ráno budú poslanci pokračovať v riadnej schôdzi.

Poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uviedli, že Matovič nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií, nakladanie s financiami v čase plošného testovania a nakupovania vakcíny Sputnik či konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom. Minister podľa nich nesie politickú zodpovednosť aj za „nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie".



Skonštatovali, že vláda nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou. „Kľúčovú časť zodpovednosti za tento stav nesie Igor Matovič," zdôraznili poslanci v návrhu. Spomenuli aj „vojnu" v bezpečnostných zložkách štátu. Vinia ho aj z poškodenia dobrého mena SR v zahraničí. Pokračovanie Matoviča v kresle vicepremiéra a ministra financií považujú za neúnosné a škodlivé pre Slovenskú republiku.



Minister financií v pléne vyhlásil, že opozícia sa ho chce zbaviť a vyštvať z politiky. „Budem bojovať dovtedy, dokým ma fyzicky neodstránite. Budem robiť všetko, aby ste ma nezlomili," zdôraznil s tým, že chce robiť všetko pre to, aby sa opäť k moci nedostal Smer-SD či odídenci z tejto strany. Obhajoval aj nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Opozícia sa nemusí podľa Matoviča obávať o rozpočtovú zodpovednosť.