Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ikar odmenil najúspešnejších domácich autorov za roky 2019 a 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naši čitatelia ukázali, že nielen pes, ale aj kniha je verným priateľom človeka, uviedla riaditeľka vydavateľstva Ikar Valeria Malíková.

Bratislava 6. mája (TASR) – Vydavateľstvo Ikar ocenilo v stredu (5. 5.) diela svojich najúspešnejších slovenských autorov rokov 2019 a 2020. Celkovo udelilo za uplynulé dva roky 23 ocenení. Najúspešnejšou autorkou sa opäť stala Táňa Keleová-Vasilková, ktorá získala celkovo päť ocenení. "Čím som staršia, tým si svoje ocenenia viac vážim a viac sa z nich teším, takže veľmi pekne ďakujem," uviedla vo videopozdrave autorka.

Ocenenie Zlatá kniha sa udeľuje za predaj viac ako 15.000 knižných výtlačkov. Keleová-Vasilková ho dostala za knihy Manželky po rokoch, Rodinné klbko a Zrkadlo. Platinovou knihou, ktorá sa udeľuje za vyše 25.000 predaných kníh, bola najúspešnejšia autorka vydavateľstva Ikar ocenená dvakrát, za tituly Mama a Zrkadlo.

Medzi najlepších a najpredávanejších slovenských autorov sa zaradili aj Jozef Karika (Smršť, Strach, Tma) a Arpád Soltész (Sviňa, Mäso), ktorí majú po tri ocenenia. "Je zaujímavé, že ľudia aj v týchto časoch čítajú knihy s názvami ako Strach. Ja osobne už asi rok pozerám a čítam iba komédie a možno ich časom začnem aj písať, ale každopádne sa z toho teším," poďakoval vo videopozdrave Karika.

Jozef Banáš (Idioti v politike, Prebijem sa! Štefánik), Kristína Tormová (Som nový človiečik, Stále som mama) a dvojica autoriek Hana Lasicová a Katarína Mikulíková (Oteckovník, Oteckovia), získali po dve ocenenia. Dvojica autorov Jana Kucbeľová a Peter Brenkus si ocenenie Zlatá kniha odniesli za publikáciu Odetí do krásy. Maroš Molnár a Lucia Pastierová Čarná ju získali za Gauč alebo šťastie. Viera Dršková si prevzala Platinovú knihu za detskú knižku Maľované písmená a Peter PPPítr Popluhár Zlatú knihu za zábavný cestopis Kde všade som (ne)zomrel.

Udelili aj dve ocenenia literárnej kritiky Zlaté pero. Odniesol si ho Erik Ondrejička za básnickú zbierku Za jedinou vetou. Odborná porota ocenila Zlatým perom aj básnika Milana Richtera za zbierku Storočie, kruté stoočie s podtitulom Príbehy zo súkromných dejín 20. storočia.

"Naši čitatelia ukázali, že nielen pes, ale aj kniha je verným priateľom človeka," uviedla riaditeľka vydavateľstva Ikar Valeria Malíková v závere Ikariády, na ktorú prijali pozvanie okrem úspešných autorov aj známe tváre ako Zdena Studenková, Eva Pavlíková či Vladimír Kobielsky, hudobne aj humorom podujatie spestril Marián Čekovský.