Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

I.MATOVIČ: Na diaľniciach pracujú stovky ľudí načierno a bez pláce

Na archívnej snímke poslanec a šéf hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Národná diaľničná spoločnosť to podľa Matoviča kryje, svedkovia sú podľa neho ochotní svedčiť.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Na výstavbe viacerých diaľničných úsekov pracujú stovky ľudí načierno, 27 dní bez prestávky po 12 hodín a často bez vyplatenia mzdy. Upozornil na to dnes líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič na tlačovej konferencii v parlamente. Jeho slová potvrdili bývalí spolupracovníci s firmou Tibora Fujaka z Kysuckého Nového Mesta. Práve tá má nelegálne zamestnávať ľudí. Národná diaľničná spoločnosť to podľa Matoviča kryje, svedkovia sú podľa neho ochotní svedčiť.

"Sú tu priami svedkovia toho, že tento človek zamestnáva dokopy okolo 400 ľudí načierno dlhodobo bez toho, aby sa mu niečo stalo. Keď náhodou ho príde kontrolovať inšpektorát práce, tak hlavného inšpektora práce zastraší priamo niekto z NDS a doslova mu povie výčitku, ako ste si mohli dovoliť prísť na našu stavbu bez toho, aby ste nás dopredu kontaktovali," povedal Matovič.

Výčitky a nátlak zo strany NDS potvrdil aj hlavný inšpektor práce zo Žiliny Rudolf Kubica v reportáži televízie TA3. "Aj po našej kontrole bolo veľa telefonátov, z akého dôvodu sme tam išli, prečo tam ideme a bránime termínu výstavby atď. Čo bolo prekvapujúce, lebo my si svoju prácu konáme, ako máme," povedal pre TA3 Kubica. Matovič poznamenal, že inšpektoráty práce nemajú oznamovať svoju kontrolu.

Matovič sa pýta, prečo v tejto veci nekoná polícia, prokuratúra či príslušné ministerstvá. Fujak musí mať podľa Matoviča konexie nielen v NDS, ale všade, keďže ide o systematickú prácu. "Musí to byť ich človek, ochrana na najvyšších miestach," vyhlásil Matovič. Poukázal aj na to, že Fujak má drahé autá, hoci ľuďom za prácu riadne neplatí. Navyše, jeho daňové priznania podľa Matoviča nenasvedčujú tomu, že si môže takéto autá dovoliť.