Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Analýza: Rusíni sa na referende zúčastnili nadpriemerne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

V prípade rómskych obcí výskum ukázal volebnú účasť necelých 13 percent.

Bratislava 24. januára (TASR) - Rusíni sa na sobotňajšom (21. 1.) referende zúčastnili nadpriemerne, Rómovia či Maďari v malom počte. Vyplýva to z analýzy Inštitútu Mateja Bela (IMB). Jeho prezident Ábel Ravasz ozrejmil, že výskumníci generovali dáta pre tie menšiny, ktoré sa koncentrujú do obcí, na báze analýzy dát, ktoré sú pre dané obce dostupné.

"Na základe tejto metódy vieme povedať, že kým volebná účasť na celoštátnej úrovni bola 27 percent, v rusínskych obciach sa vyšplhala až na necelých 44 percent. Vysokú účasť Rusínov na voľbách potvrdzuje aj fakt, že medzi dvadsiatimi obcami s najvyššou mierou účasti sa nachádza až 13 obcí so zastúpením rusínskej komunity," priblížil Ravasz.

V prípade rómskych obcí výskum ukázal volebnú účasť necelých 13 percent. "V tomto prípade platí opak ako u rusínskej komunity, až 19 z 20 obcí s najnižšou celoštátnou účasťou má vysoké zastúpenie Rómov. Najnižšiu účasť zaznamenala mestská časť Luník IX," skonštatoval Ravasz. Výrazne podpriemernú účasť mala aj maďarská komunita s výsledkom necelých 15 percent. "Medzi 363 obcami, v ktorých Maďari tvoria aspoň polovicu obyvateľstva, sa nenašla ani jedna, kde by referendum prekročilo prah úspešnosti (50 percent)," ozrejmil.

Analýza podľa Ravasza ukázala, že príslušníci národnostných menšín na Slovensku aj dnes tvoria osobitné skupiny voličov, ktoré sa správajú odlišne ako celoštátny priemer. "Menšinový volič sa vie zmobilizovať (ako ukazovali Rusíni), ale aj sa výrazne demobilizovať (ako ukázali Maďari a Rómovia). Rozhodne to však nie sú voličské skupiny, ktoré sa dajú úspešne osloviť len prostredníctvom všeobecnej celoštátnej kampane," doplnil.