Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Inaugurácii Čaputovej sa zúčastnia i neúspešní kandidáti na prezidenta

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Michal Svítok

Zuzana Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia.

Bratislava 3. júna (TASR) - Na slávnostný akt skladania sľubu nastupujúcej prezidentky SR Zuzany Čaputovej pozvala Kancelária Národnej rady (K NR) SR aj neúspešných kandidátov na post prezidenta. Dôvodom je dodržanie tradície, uviedla Kancelária vo svojom stanovisku. Pripomína, že pozvanie neúspešných kandidátov bolo v minulosti zvykom, s výnimkou súčasného prezidenta Andreja Kisku.

Čaputová zloží sľub na slávnostnej schôdzi NR SR. "Navyše, keďže ide o slávnostnú schôdzu vedenú predsedom parlamentu, ktorý zároveň uznával kandidatúru všetkých uchádzačov o funkciu hlavy štátu, Kancelária NR SR považovala za správne, pozvať na slávnostnú schôdzu aj ich," doplnila Kancelária svoje dôvody. Čaputová cez víkend uviedla, že pozvanie neúspešných kandidátov rešpektuje.

Kancelária tiež pripomenula, že pozývanie čestných hostí na slávnostnú inauguráciu je v gescii Kancelárie prezidenta SR. Kancelária NR SR zabezpečuje len tú časť programu, počas ktorej hlava štátu zloží sľub do rúk predsedovi Ústavného súdu SR.

Súčasťou slávnostného programu je aj večerná recepcia, ktorá sa má uskutočniť v priestoroch bratislavskej Reduty. Nastupujúca prezidentka cez víkend povedala, že pôvodne sa recepcia mala konať v priestoroch Bratislavského hradu, miesto zmenili pre konanie koncertu.

Šéf Kancelárie NR SR Daniel Guspan zdôraznil, že areál Bratislavského hradu bol a stále je plne k dispozícii štátno-reprezentačným účelom. "O tom sú vždy upovedomení aj všetci potenciálni záujemcovia o prenájom priestorov," vyhlásil a doplnil, že napriek tomu Kancelária prezidenta SR potvrdila, že im priestory Reduty vyhovujú z protokolárneho, ako aj z logistického hľadiska.

Zuzana Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia. Ústavou predpísaný sľub zloží počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR v sobotu 15. júna napoludnie v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.