Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

INCIEN a ÚMS: Potrebujeme prechod na obehové modely ekonomík

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Samosprávy sú kľúčovým aktérom v dosahovaní udržateľnosti a klimatických cieľov. Čelia mnohým výzvam a komplikáciám pri plánovaní a implementácii rôznych riešení, vysvetlila Ivana Maleš z INCIEN.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Spoločnosť potrebuje prechod z lineárnych modelov ekonomík na obehové. Poukázali na to Inštitút cirkulárnej ekonomiky (INCIEN) a Únia miest Slovenska (ÚMS) v novej publikácii, v ktorej zmapovali samosprávy v oblasti udržateľnosti. Upozornili, že treba vo veľkom zavádzať mitigačné a adaptačné opatrenia a reagovať na klimatickú zmenu.

"Samosprávy sú kľúčovým aktérom v dosahovaní udržateľnosti a klimatických cieľov. Čelia mnohým výzvam a komplikáciám pri plánovaní a implementácii rôznych riešení. Preto sme sa rozhodli ich zmapovať a urobiť návrhy opatrení, ktoré mestám pomôžu riešiť výzvy v oblasti udržateľnosti, a to z hľadiska environmentálneho, sociálneho a ekonomického," vysvetlila Ivana Maleš z INCIEN.

Priemerná ročná teplota sa u nás zvyšuje dvakrát rýchlejšie ako globálna, upozornila ÚMS. "Zmena klímy ovplyvňuje aj slovenské mestá a má vplyv na život obyvateľov. Či ide o extrémne výkyvy počasia, záplavy, horúčavy, suchá, všetko má vplyv na ľudské zdravie a bezpečnosť nás všetkých. Nezabúdajme na ohrozenie zdrojov ako pôda, voda, potraviny či narúšanie infraštruktúry a nášho každodenného fungovania, ktoré považujeme za samozrejmosť," dodala poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy ÚMS Daniela Piršelová.

Publikácia má preto ukázať samosprávam možnosti a motivovať ich vidieť príležitosť v zmene. "Potrebujeme prechod z lineárnych modelov ekonomík na obehové, potrebujeme efektívnu spoluprácu a vytrvalosť na všetkých úrovniach," zhrnula Veronika Hagovská z INCIEN.

Publikácia radí, aby si mestá v rámci tvorby legislatívy tému ochrany klímy vytýčili ako prioritu, tiež aby podporovali prijatie silného klimatického zákona. V rámci administratívy odporúčajú napríklad vytvárať odborné kapacity, ktoré sa budú venovať téme klímy na úrovni mesta. Na úrovni miest zase spoluprácu pri tvorbe metodík na vypracovanie strategických plánov v rámci adaptačných a mitigačných opatrení.

V publikácii navrhujú aj začleniť hodnoty ekosystémov a biodiverzity do územného a strategického plánovania, podporovať komunitnú energetiku alebo aj budovať infraštruktúru na udržateľnú dopravu. Rovnako mestám odporúčajú podporovať aj zmenu financovania a zjednodušiť administratívne procesy na získanie a využitie finančných zdrojov z EÚ a zdrojov štátneho rozpočtu.