Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

INEKO: Generické a biosimilárne lieky môžu ušetriť 50 mil. eur ročne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

INEKO odporúča zvážiť zavedenie kvót na predpisovanie finančne dostupnejších biologických liekov vrátane biosimilárov.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Generické a biosimilárne lieky môžu systému slovenského zdravotníctva ušetriť ročne 50 miliónov eur. Takáto úspora by nemala negatívny vplyv na pacienta. Financie by sa mohli použiť na zvýšenie dostupnosti liečby pre viacerých pacientov či na iné priority v zdravotníctve. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), ktorú predstavil jej autor a riaditeľ inštitútu Peter Goliáš na tlačovej konferencii s názvom Analýza stavu a možností širšieho využívania generických a biosimilárnych liekov na Slovensku v roku 2020.

"Pri využívaní generických a biosimilárnych liekov stále existuje potenciál pre dosiahnutie ďalších úspor v orientačnej výške až do 50 miliónov eur ročne, ktoré bez zavedenia potrebných opatrení pravdepodobne nebudú realizované," komentoval Goliáš s tým, že úspory možno dosiahnuť efektívnejšou revíziou úhrad za kategorizované lieky, prehodnotením ich nákladovej efektívnosti, ale aj centrálnymi nákupmi a zmenami v regulácii cien.

Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová zdôraznila, že generický liek musí mať rovnakú účinnosť, bezpečnosť a biologickú rovnocennosť ako originálny liek. Zároveň podľa nej predstavuje dostupnejšiu, rovnako účinnú, kvalitnú a bezpečnú alternatívu skôr vyvinutých liekov, ktoré boli chránené patentom. Podľa jej slov vlani tvorili práve generiká 57 percent z národne registrovaných liekov na Slovensku.

INEKO odporúča zvýšiť podiel spotreby generických liekov napríklad účinnejším uplatňovaním generickej preskripcie a znížením povinných zrážok z cien pri vstupe generík na trh. Rovnako vidí zmysel v prehodnotení významu existencie takzvaného trojprahového vstupu, ako aj výšku povinných zrážok z cien pre generické a biosimilárne lieky zaradené do kategorizácie.

Ďalej odporúča motivovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vrátane lekárov, aby predpisovali a vydávali finančne dostupnejšie lieky s rovnakou účinnou látkou.

Rovnako odporúča zabezpečiť účinné vymáhanie ministerského príkazu platného od novembra minulého roka, podľa ktorého majú štátni poskytovatelia vydávať určenému podielu pacientov lieky, ktoré poskytli v centrálnych nákupoch zdravotnej poisťovne najnižšiu cenu.

INEKO tiež odporúča zvážiť zavedenie kvót na predpisovanie finančne dostupnejších biologických liekov vrátane biosimilárov. Tiež vidí zmysel v efektívnejšej revízii úhrad zdravotného poistenia za lieky vnútri referenčných skupín, ako aj v rámci skupín s rovnakou účinnou látkou, ale s rozdielnou cestou podania.

Význam má podľa INEKO napríklad aj osveta a vzdelávanie študentov medicíny a farmácie, lekárov či farmaceutov o medicínskych aj ekonomických účinkoch generických a biosimilárnych liekov.