Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ANALYTIK: Dofinancovanie štátnej poisťovne ju motivuje k neefktívnosti

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vlachynský nepovažuje za dôležité to, aká bude presná výška sumy dofinancovania. Myslí si, že je na čase otvoriť verejnú diskusiu aj opačným smerom.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Krok opäť dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu je pre ňu len ďalšou motiváciou, aby sa správala neefektívne. Pre TASR to v reakcii na dofinancovanie štátnej poisťovne v sume 98 miliónov eur, ktoré v stredu schválila na svojom zasadnutí vláda SR, uviedol analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Martin Vlachynský.

Len Ministerstvo zdravotníctva SR podľa neho vie, ako dospelo ku konkrétnej sume. „Pre občanov je podstatné to, že od zachraňovania štátnych nemocníc sme sa dopracovali už k zachraňovaniu štátnej poisťovne, čo je závan stavu spred vyše 20 rokov," povedal.

Poukázal aj na to, že súkromné zdravotné poisťovne majú na milión poistencov zhruba 450 zamestnancov, kým štátna poisťovňa ich má 650. „To nie je situácia spôsobená novým koronavírusom. VšZP má problémy prakticky celú svoju existenciu," poznamenal.

Pre poistencov je podľa analytika zase podstatné to, že z peňazí všetkých, ktoré štát ušetril na platbách za poistencov štátu, bude profitovať len jedna zvýhodnená skupina poistencov.

Vlachynský nepovažuje za dôležité to, aká bude presná výška sumy dofinancovania. Myslí si, že je na čase otvoriť verejnú diskusiu aj opačným smerom. Pýta sa preto, aký konkrétny úžitok majú občania zo štátneho vlastníctva poisťovne, ktorá podľa jeho slov odlevom poistencov neustále stráca na hodnote a ktorú treba priebežne sanovať z daní.