Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

INESS navrhuje časť reformy zdravotníctva o optimálnom zisku vypustiť

Na archívnej snímke analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský. Foto: TASR Jakub Kotian

Dlhodobé fungovanie súkromných investorov v takto obmedzenom prostredí je nepravdepodobné, uviedol Vlachynský.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) navrhuje časť reformy zdravotníctva vypustiť. TASR o tom v utorok informoval analytik Martin Vlachynský. Problém vidí v časti, ktorá pre zdravotné poisťovne zavádza pojem "optimálny zisk".

"V našom inštitúte je zdieľané presvedčenie, že na úspešné fungovanie akéhokoľvek sektora musia byť funkčné trhové nástroje – konkurenčné prostredie, voľná cenotvorba, podnikateľské rozhodovanie či ochrana vlastníckych práv," tvrdí INESS pričom poukázal na to, že práve pre optimálny zisk budú musieť zdravotné poisťovne prispôsobiť svoje hospodárenie, čo fungovanie týchto nástrojov zhorší.

"Návrh je de facto skrytým návrhom na postupné zavedenie unitárneho systému. Dlhodobé fungovanie súkromných investorov v takto obmedzenom prostredí je nepravdepodobné," uviedol Vlachynský.

Podľa analytika uzákoňuje takéto nastavenie motiváciu k neefektívnemu správaniu. Pripomenul, že zmyslom zdravotnej poisťovne v systéme je efektívny nákup zdravotnej starostlivosti. Návrh zákona podľa jeho slov robí zo zdravotných poisťovní "prietokové ohrievače". Tvrdí, že povedie k plytvaniu, pretože zdravotné poisťovne budú zdroje nútené minúť.

Poznamenal tiež, že návrh sa selektívne zameriava na zdravotné poisťovne, no jeho logiku možno použiť na ktorúkoľvek časť zdravotného systému. "Poisťovne sú na vrchole kaskády, no s verejnými zdrojmi poistencov narábajú aj distribútori liekov, laboratóriá, lekárne, nemocnice či súkromné ambulancie. Ak si predkladateľ za svojou logikou stojí, mal by rovnaké pravidlá aplikovať naprieč celým systémom," povedal.

Myslí si tiež, že návrh potvrdzuje dlhodobo "pomýlené nazeranie verejnej správy na vytváranie úžitku v systéme". Zdôvodnil to tým, že podľa logiky návrhu je tým väčší úžitok pre poistenca, čím viac peňazí sa minie. Úžitok pacienta však podľa analytika vzniká naplnením jeho potrieb v rámci zákonného nároku a nie tým, koľko peňazí sa na toto naplnenie minie.

Dodal, že návrh nerieši hlavný chronický problém trhu so zdravotným poistením na Slovensku, a to dlhodobo zlý manažment štátnej zdravotnej poisťovne. "Jej katastrofálne finančné výsledky, ktoré boli riešené selektívnym zvýhodnením za stovky miliónov eur, na ktoré sa skladali aj poistenci dvoch súkromných zdravotných poisťovní," uzavrel Vlachynský.