Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Informácie k obnove rodinných domov nájdu záujemcovia na webe SAŽP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Záujemcom so žiadosťami o dotáciu na obnovu domov bude pomáhať desať regionálnych kancelárií rozmiestnených po Slovensku.

Bratislava 12. januára (TASR) - Záujemcovia o obnovu rodinných domov z plánu obnovy postupne nájdu všetky potrebné informácie na novom webe www.obnovdom.sk. Od utorka (11. 1.) je zatiaľ spustená všeobecná informačná časť a kontaktný formulár. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.

"Podávať žiadosti o dotácie bude možné až po vyhlásení prvej výzvy, ktorej spustenie je plánované na tretí kvartál roka 2022," uviedla Pšenáková. Dodala, že bude možné pripojiť len projekty na obnovu rodinných domov, ktoré splnia požiadavky na minimálne 30 percent úspory primárnej energie.

Medzi plánované prvky obnovy patrí zateplenie obvodového plášťa, zateplenie strešného plášťa, výmena otvorových konštrukcií, inštalácia zdroja energie, zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu, odstránenie azbestu nevyhnutné pre ďalšie zateplenie domu či sprievodná dokumentácia, uvádza internetová stránka.

Čoskoro by podľa Pšenákovej mali na webe pribudnúť technické detaily a parametre jednotlivých opatrení na zelenú obnovu rodinných domov. Tie budú preplácané do výšky 50 percent, podotkla.

Záujemcom so žiadosťami o dotáciu na obnovu domov bude pomáhať desať regionálnych kancelárií rozmiestnených po Slovensku. Osem z nich by malo byť v krajských mestách. Momentálne je zriadenie kancelárií vo fáze hľadania vhodných priestorov. "Veríme, že prvú kanceláriu otvoríme minimálne dva mesiace pred spustením výzvy," podotkla Pšenáková. Doplnila, že adresy regionálnych kancelárií budú postupne zverejnené na webe podľa termínu otvorenia.

Zelená obnova rodinných domov sa má financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur. Envirorezort preto pripravil projekt s názvom Zelené domy, ktorého ambíciou je podporiť minimálne 30.000 projektov obnovy rodinných domov. Zelená obnova rodinných domov bude zahŕňať celý komplex opatrení a zastrešuje ju SAŽP.