Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Informácie o hroboch ruských vojakov v Ladomirovej označili za hoax

Na archívnej snímke je cintorín padlých ruských vojakov v prvej svetovej vojne v obci Ladomirová. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Generálny prokurátor chce situáciu s cintorínom preveriť.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Polícia upozorňuje na informácie o zničení cintorína vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji, ktoré šíri ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Označila ich za hoax, tvrdenie ako nepravdivé odmieta aj starosta. Generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval, že zásah do hrobových miest sa prešetrí.

"Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov klame ohľadom situácie na cintoríne vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji. Vďaka absolútnym klamstvám vystavil starostu obce Ladomirová vyhrážkam, ako ho niekto zavraždí," uviedla polícia na sociálnej sieti. Ruská ambasáda zverejnila, že hroby dal starosta bagrom zrovnať so zemou, a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie.

"Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú," reagoval starosta Vladislav Cuper na webe obce s tým, že sa snažia aj o jeho obnovu.

Starostu mrzí spôsob, akým sa problém medializoval, keďže šíri nenávisť medzi ľuďmi. Zaznamenal rôzne vyhrážky, ktoré bude riešiť. "Starosta obce od včera dostáva výhražné maily, v ktorých majú byť aj vyhrážky smrťou. V tejto súvislosti mu bola odporučená návšteva najbližšieho policajného oddelenia. Situáciu monitorujeme, viac informácií k tejto súvislosti zatiaľ nebudeme poskytovať," doplnili policajti.

Generálny prokurátor chce situáciu s cintorínom preveriť. "Po rozsiahlej generálnej rekonštrukcii vykonanej v roku 2014 bol vojnový cintorín obnovený, k starostlivosti o stav a udržiavanie hrobov vojakov však neznámy páchateľ pristúpil hanebným a neakceptovateľným spôsobom, ktorý nemôže zo strany orgánov činných v trestnom konaní ostať nepovšimnutý," napísal Žilinka na sociálnej sieti. Konanie označil za hodné morálneho odsúdenia. Avizoval, že bude predmetom prešetrenia, či "bezohľadným zásahom" do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku