Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Informačná povinnosť v infozákone by sa mohla rozšíriť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novelizácia má zároveň stanoviť prípady, pri ktorých nemožno poskytnúť informácie.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Informačná povinnosť v infozákone by sa mohla rozšíriť o subjekty, v ktorých je aspoň väčšinová priama či nepriama účasť povinných osôb. Ustanoviť by sa mohla aj výnimka, ktorá sa má týkať obmedzenia prístupu k informáciám pri ochrane pred ujmou v hospodárskej súťaži. Vyplýva to z novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne koaličného OĽANO, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania.

Okrem toho navrhujú predkladatelia uzákoniť, že získané informácie možno ďalej šíriť a toho, kto ich získal, nemožno za to postihnúť. Novelizácia má zároveň stanoviť prípady, pri ktorých nemožno poskytnúť informácie, a to pri hrozbe ujmy v hospodárskej súťaži, ale aj jasne vymedziť, že od úradov a štátnych firiem nemožno vyžadovať údaje a analýzy, ktoré nemajú a museli by ich vytvoriť iba na základe infožiadosti.

Predkladatelia tiež mienia spresniť definíciu informácie, aby bolo zrejmé, že pod vecnú pôsobnosť zákona nespadajú informácie v rámci povinnej osoby, ktoré boli "len myslené" alebo "len vyslovené", pričom návrh vypočítava podoby, v ktorej môže byť informácia zaznamenaná. Predĺžiť navrhujú minimálnu lehotu zverejňovania povinne zverejnenej zmluvy na desať rokov od nadobudnutia účinnosti. Cieľom novely je podľa jej autorov napríklad aj spresniť a upraviť ustanovenia, ktoré doteraz pre nejasnosti viedli k sporom.