Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Informačné letáky o koronavíruse distribuujú aj v jazykoch menšín

. Foto: TASR/AP

Letáky o koronavíruse už poslali do obcí s podielom národnostnej menšiny v maďarskom, rusínskom, ukrajinskom i rómskom jazyku.

Bratislava 13. marca (TASR) – Informácie o prevencii a spôsoboch ochrany pred šírením nového koronavírusu sa dostávajú aj k príslušníkom národnostných menšín v ich materinskom jazyku. Informuje o tom splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky na sociálnej sieti.

Letáky o koronavíruse už poslali do obcí s podielom národnostnej menšiny v maďarskom, rusínskom, ukrajinskom i rómskom jazyku. "V piatok sme napríklad v spolupráci s úradom splnomocnenca pre rómske komunity poslali najdôležitejšie informácie o koronavíruse v rómskom jazyku do 272 obcí," priblížil Bukovszky.

O rizikách, ktoré by mohlo mať prepuknutie pandémie v marginalizovaných rómskych komunitách, hovorili aj členovia ústredného krízového štábu pri štvrtkovom ((12.3.) prijímaní ďalších reštriktívnych opatrení, ktoré majú minimalizovať prenos nebezpečného vírusu. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) priznal, že na stole nie je detailný plán, ak by sa prenos nákazy začal šíriť v prostredí marginalizovaných komunít, uviedol však, že orgány majú skúsenosti a schopnosti zvládať epidémie, ktoré v tomto prostredí vypukli v minulosti.

Na Slovensku v piatok potvrdili ďalších deväť prípadov nákazy novým koronavírusom, počet ochorení COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, stúpol na 30.