Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine vydala živú Mapu pomoci

Na snímke z 24. marca 2022 dobrovoľník nesie dieťa utečenca utekajúceho pred vojnou z Ukrajiny po prekročení hraníc na hraničnom priechode Isaccea-Orlivka v Rumunsku. Foto: TASR/AP

Nové miesta možno na mapu navrhnúť cez dotazník.

Bratislava 24. marca (TASR) - Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine vydala živú Mapu pomoci, ktorá má za cieľ zozbierať informácie o miestach pomoci na celom Slovensku. Podľa spoluzakladateľky iniciatívy Lucie Paškovej je aktuálne na mape zoznam zberných a výdajných miest materiálnej pomoci, cudzineckých polícií, hotspotov, komunitných centier pre Ukrajincov aj dôležité štátne inštitúcie či miesta, kde možno zameniť hrivny.

"Informácie na mape sú orientačné a môžu sa v čase meniť, keďže ju priebežne aktualizujeme. Pred návštevou vybraného miesta odporúčame overiť si otváracie hodiny na webstránke alebo kontaktnom čísle," uviedla Pašková.

Nové miesta možno na mapu navrhnúť cez dotazník. „Našou najsilnejšou stránkou je od samého začiatku prepájanie. Prepájame sa s neziskovými organizáciami, ktoré sú expertmi vo svojich oblastiach pomoci. Prepájame dobrovoľníkov s miestami, kde je ich pomoc potrebná, alebo ľuďmi, ktorí ponúkajú ubytovanie s tými, ktorí teraz nemajú strechu nad hlavou,“ vysvetlil jeden z koordinátorov iniciatívy Eduard Šlepeckyj, ktorý vedie call centrum pre zabezpečovanie ubytovania.