Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Veda pomáha: Dáta dokazujú účinnosť vakcín proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdravotné dôvody pre nezaočkovanie sú podľa vedcov "extrémne zriedkavé". V prípade obáv zaočkovať pre zdravotný stav odporúčajú konzultovať túto tému s viacerými lekármi.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Dáta zo Slovenska podávajú jasný dôkaz tom, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sú účinné. TASR o tom za iniciatívu Veda pomáha informoval Richard Kollár.

Vedci poukázali na to, že v súčasnosti je ochromené bežné fungovanie nemocníc, čo postihuje celú spoločnosť. Hovoria o to, že slovenské zdravotníctvo je na hranici kapacity. "Našou prioritou musí byť rozloženie náporu na naše nemocnice v čase a zníženie vrcholu tejto vlny," upozornili.

Za kľúčové považujú očkovanie treťou dávkou vakcíny. Vyzdvihli aj možnosť preočkovať sa pre všetkých, ktorí boli zaočkovaní pred viac ako šiestimi mesiacmi. "Podľa vedeckých štúdií hladina protilátok klesá rýchlejšie u starších, a ochrana proti infekcii delta variantom je po tretej dávke vakcíny v priemere viac ako 90 percent," uviedli s dôvetkom, že očkovanie je doposiaľ najúčinnejší spôsob ochrany novému koronavírusu.

Vedci ju označili ako "cestu späť do normálneho života". V tejto súvislosti tiež porovnali situáciu v krajinách s vysokou a nízkou zaočkovanosťou.

Poukázali tiež na to, že väčšina hospitalizovaných a pacientov na Slovensku na jednotkách intenzívnej starostlivosti je nezaočkovaných. Menšina zaočkovaných pacientov má vyšší vek a dlhodobo horší zdravotný stav.

Zdravotné dôvody pre nezaočkovanie sú podľa vedcov "extrémne zriedkavé". V prípade obáv zaočkovať pre zdravotný stav odporúčajú konzultovať túto tému s viacerými lekármi. "Je pravdepodobné, že vakcína je pre vás nepomerne bezpečnejšia ako samotná infekcia, ktorej sa môžete počas tretej vlny vystaviť," dodali.

Iniciatíva Veda pomáha preto okrem očkovania vyzýva aj na dodržiavanie platných protiepidemických opatrení.