Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Iniciatíva Veda pomáha podporuje návrhy konzília na úpravu opatrení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konzílium navrhuje napríklad aj používanie COVID pasov na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Iniciatíva Veda pomáha podporuje návrhy konzília odborníkov na úpravu protiepidemických opatrení. TASR o tom za iniciatívu Veda pomáha informoval Richard Kollár.

Konzílium odborníkov navrhuje okrem iného napríklad obmedziť pohyb neočkovaných v čiernych okresoch a zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov.

Návrhy podľa iniciatívy na jednej strane sprísňujú opatrenia pre tú skupinu, ktorá je počas aktuálnej vlny najohrozenejšia a tvorí väčšinu hospitalizovaných. Zároveň opatrenia čiastočne uvoľňujú pre ostatných primerane k ich nižšiemu riziku.

"Tieto zmeny opatrení by umožnili poskytovanie služieb v obmedzenom režime v celej našej krajine a pomohli by mnohým ekonomicky prežiť. Varujeme pred skĺzavaním k hľadaniu vinníkov medzi obeťami. Dáta nepotvrdzujú, že k preťaženosti nemocníc nadmerne prispievajú ľudia zo sociálne zraniteľných skupín," tvrdia slovenskí vedci.

Konzílium taktiež odporúča, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri ochorení COVID-19, čerpali výhody len očkovaní ľudia. Navrhujú aj ďalšie sprísnenia, napríklad používanie COVID pasov aj na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.

Aj premiér Eduard Heger (OĽANO) uviedol, že vo vláde panuje zhoda na tom, že sa musí konať ráznejšie a prijať treba aj potrebné opatrenia. Zdôvodnil to tým, že ľudia nedodržiavajú nastavené podmienky v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.