Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

InkoFórum: Ochorenie úniku moču sa netýka len starších ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom organizácie je aj snaha, aby sa z ochorenie nerobila tabuizovaná téma.

Bratislava 7. januára (TASR) - Na Slovensku trpí rôznymi formami úniku moču viac ako pol milióna ľudí. Ochorenie sa netýka len starších ľudí a je možné ho riešiť. Upozorňuje na to občianske združenie InkoFórum.

Únik moču (inkontinencia) nie je súčasťou starnutia. "Najčastejšími príčinami sú oslabenie svalov panvového dna po pôrode, menopauza, tiež operácie prostaty u mužov, obezita, nesprávny životný štýl, ako málo pohybu, dvíhanie ťažkých predmetov a iné," spresnila pre TASR Marica Laščeková, predsedníčka občianskeho združenia.

InkoFórum je pacientska organizácia, ktorá funguje od roku 2006 a zastupuje záujmy pacientov trpiacich únikom moču. "Únik moču je síce veľmi bežný, ale je možné ho riešiť," poukázala Laščeková. Cieľom organizácie je aj snaha, aby sa z ochorenie nerobila tabuizovaná téma.

Združenie poskytuje poradenstvo novým pacientom, informujú o novinkách v zdravotnej starostlivosti, podieľajú sa na legislatívnom procese či šíria osvetu o ochorení na verejnosti. "V roku 2020 sme získali akreditáciu ministerstva zdravotníctva na vzdelávanie fyzioterapeutov v oblasti riešenia problémov s únikom moču," dodala Laščeková.

Od roku 2013 je organizácia členom Asociácie na ochranu práv pacientov.