Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Insolvenčné procesy nebude viesť špecializovaný portál

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zjednodušenie a zrýchlenie uvedených procesov malo prispieť aj k zníženiu administratívnych bariér v podnikaní na Slovensku.

Bratislava 15. marca (TASR) - Insolvenčné procesy v konkurznom konaní nebude viesť jeden špecializovaný portál. Výsledkom malo byť zníženie administratívnych bariér v podnikaní na Slovensku. Vyplýva to z návrhu zákona o konkurze a reštrukturalizácii z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR neposunuli do druhého čítania.

"Základným cieľom návrhu zákona je zabezpečiť existenciu právneho rámca pre zavedenie jednotného, plne digitalizovaného procesu riešenia insolvenčných problémov v konkurznom konaní vrátane malého konkurzu," píše sa v predložených materiáloch.

Digitalizácia sa mala týkať tiež reštrukturalizačných konaní, konaní o oddlžení, verejnej preventívnej reštrukturalizácie i likvidácie a dodatočnej likvidácie nariadenej súdom.

Špecializovaný portál mal pozostávať z registra predinsolvenčných, likvidačných a insolvenčných konaní, "ktorý bude slúžiť nielen na doručovanie, ale aj na evidenciu a, samozrejme, zverejňovanie všetkých potrebných údajov a udalostí, ktoré v jednotlivých procesoch chronologicky nastávajú". Zjednodušenie a zrýchlenie uvedených procesov malo prispieť aj k zníženiu administratívnych bariér v podnikaní na Slovensku.

Z materiálov tiež vyplýva, že prijatie právnej úpravy je potrebné aj na účely plnenia plánu obnovy.