Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Inšpekcia uložila minulý rok najvyššiu pokutu 160.000 eur

Na snímke generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo. Foto: TASR - Martin Baumann

Spoločnosť nemala podľa SIŽP povolenie na prevádzkovanie zariadenia ani na zber odpadov a ani na nakladanie s nebezpečnými odpadmi.

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) uložila v minulom roku pokutu za 160.000 eur spoločnosti CHRENeko za mimoriadne zhoršenie vôd. Ide o najvyššiu právoplatnú pokutu, ktorú SIŽP vlani uložila. Informovala o tom hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná. Inšpektori uložili spoločnosti vlani aj pokutu vo výške 3300 eur za nevykonanie nápravných opatrení.

Lesná približuje, že v septembri 2019 vznikol v trnavskom sklade spoločnosti CHRENeko požiar. Skladovalo sa v ňom 250.000 litrov znečisťujúcich látok. Ich väčšia časť zhorela a časť v dôsledku hasenia vodou vytiekla na okolitý terén. "Pri riešení mimoriadneho zhoršenia vôd sa v tesnej blízkosti požiariska odhalil ešte jeden obdobný sklad, prevádzkovaný tou istou spoločnosťou. Obidva sklady sa nachádzali v areáli Trnavského automobilového závodu," uviedla hovorkyňa.

Spoločnosť nemala podľa SIŽP povolenie na prevádzkovanie zariadenia ani na zber odpadov a ani na nakladanie s nebezpečnými odpadmi. Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre konštatovalo, že odobraté vzorky z miesta požiaru boli silne kontaminované nebezpečnými látkami.

SIŽP nariadila CHRENeko bezodkladne odstrániť všetky kontajnery so znečisťujúcimi látkami, ako aj kontaminovanú sutinu a taktiež kontaminovanú zeminu, a to v súlade so zákonom o odpadoch, vykonať hydrogeologický prieskum na určenie rozsahu škôd na životnom prostredí a uviesť miesto do pôvodného stavu.

Spoločnosť podľa Lesnej kontaminovanú sutinu zneškodnila, odstránila 25 ton nebezpečného odpadu z nespevnených plôch a odčerpala kontaminované vody z priľahlých komunikácií. "Spoločnosť CHRENeko počas riešenia vzniknutej situácie prestala komunikovať so štátnymi orgánmi a navyše si nesplnila povinnosť odstrániť škody a uviesť poškodené miesto do pôvodného stavu," tvrdí Lesná. Ako doplnila, keďže spoločnosť do stanoveného termínu nesplnila nariadenia, pracovná skupina SIŽP sa uzniesla, že v tejto veci začne konať Okresný úrad v Trnave.

Prípadom sa momentálne zaoberá aj odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.