Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Inšpekcia začala kontrolu v závode, ktorý spaľoval vyseparované plasty

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Na spaľovanie PET fliaš v závode Ecorecu v Pezinku upozornil Denník N.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) začala kontrolu v pezinskom závode Ecorec, kde sa mali spaľovať PET fľaše, ktoré ľudia vytriedili do žltých košov. Aktuálne inšpektori prešetrujú podklady, ktoré im spoločnosť predložila. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná. Kontrola má byť podľa hovorkyne spoločnosti CRH Alžbety Timárovej zameraná predovšetkým na vhodnosť spracovania odpadu do formy alternatívnych palív.

Na spaľovanie PET fliaš v závode Ecorecu v Pezinku upozornil Denník N. Firma vyrába tuhé alternatívne palivo, ktoré sa používa ako náhrada uhlia v jej materskej firme - cementárňach CRH. To, že sa plast zo žltých nádob v Pezinku mal spaľovať a nie recyklovať, zistil Denník N pomocou vreckového zariadenia na sledovanie polohy vhodeného do PET fľaše. Natočil aj pohyb smetiarskych áut zberovej spoločnosti Marius Pedersen.

Obidve firmy – zberová spoločnosť Marius Pedersen aj Ecorec – neskôr priznali, že na výrobu paliva sa používajú aj vyseparované plasty.

Timárová hovorí, že firma sa sústreďuje na to, aby palivo neobsahovalo nevhodné, nebezpečné alebo škodlivé látky a spĺňalo legislatívne požiadavky na výrobu. "Naša spoločnosť nie je zameraná na triedenie odpadu a zo zákona nám nevyplýva žiadna povinnosť kontrolovať to, či je odpad recyklovateľný alebo nie. Pretože naši obchodní partneri za spracovanie dovezeného odpadu musia platiť poplatok, mal by byť nerecyklovateľný," skonštatovala s tým, že na základe toho majú postavené obchodné zmluvy.

Firma podľa Timárovej zaviedla opatrenia, ktoré zaistia, aby sa podobné situácie so spaľovaním recyklovateľného plastu neopakovali.