Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Inštaláciu Shot J. Sukopa si musí návštevník odfotiť, aby ju pochopil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najintenzívnejšie podujatie na poli súčasného dizajnu na Slovensku sa po presunutom júnovom termíne odohráva v Múzeu mesta Bratislavy (MMB) i v Zoya Gallery.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Online aj naživo sprístupnili vo štvrtok v hlavnom meste pandemickú edíciu Medzinárodného festivalu súčasného dizajnu Bratislava Design Week (BADW) 2020. Najintenzívnejšie podujatie na poli súčasného dizajnu na Slovensku sa po presunutom júnovom termíne odohráva v Múzeu mesta Bratislavy (MMB) i v Zoya Gallery. Hlavnou témou tohto ročníka je Premena/Transformácia, ktorou festival reaguje na aktuálnu situáciu aj s podtitulom "meníme sa my, mení sa svet, menia sa pravidlá".

Jednou z dvoch centrál tohtoročného BADW sa stal Apponyiho palác. V sídle Múzea historických interiérov MMB prebieha hlavná medzinárodná výstava Trans Form. V rámci nej do expozície historických interiérov nainštalovali súčasné experimentálne dizajnérske práce akcentujúce "future thinking". "Pokúsili sme sa do tohto priestoru vstúpiť experimentálnymi formami súčasného dizajnu a konfrontovať ich s umelecko-remeselnými technikami, materiálmi, formami a vytvárať dialóg. Sú tu zastúpení dizajnéri zo siedmich krajín i naši slovenskí dizajnéri, prezentujú veľmi rôznorodé objekty," priblížila na otvorení festivalu jeho riaditeľka Ľubica Hustá zaujímavú konfrontáciu súčasného dizajnu s historickým mobiliárom a interiérom.

"Sú tu aj formy, ktoré hovoria už o budúcnosti a premýšľaní radikálnejších foriem dizajnu. Ale sú tu tiež objekty, ktoré sú úplné mimikry, a myslím, že divák bude mať problém ich rozoznať od tých historických," povedala pre TASR Hustá k výstave, na ktorej prezentujú objekty od keramiky, skla, nábytku, textilu, odevného dizajnu či nápojového skla dizajnéri z Anglicka, Holandska, Grécka, Česka či Talianska. "Svedčí o premenách dnešného sveta, o stretnutí starého s novým, je to prvýkrát, čo v týchto priestoroch prezentujeme aj úplne nové umenie, súčasný dizajn, že sa to dá skĺbiť, to zažijú všetci, ktorí prídu a navštívia našu expozíciu," pozýva do Apponyiho paláca Peter Hyross, riaditeľ MMB, najstaršieho múzea na Slovensku, ktoré má vyše 150 rokov. Výstava na obidvoch poschodiach paláca potrvá do 15. januára 2021.

Aj druhú centrálu BADW 2020 nájdu návštevníci v mestskom paláci, konkrétne v Erdődyho paláci, v sídle Zoya Gallery. Predstavujú sa tu dizajnéri, študenti dizajnu a dizajnérske štúdia, ktoré sa prihlásili na festival prostredníctvom open call. Je tu tiež výstava VIAC je VIAC, ktorá prezentuje výber najzaujímavejších ukážok súčasného úžitkového skla, porcelánových objektov a keramiky slovenských dizajnérov. Hustá v rozhovore pre TASR upozornila aj na edíciu Majstri BADW, ktorá predstavuje výtvarníka a majstra keramickej monumentálky Imricha Vaněka (1931-2015) na výstave Zlatá horúčka.

K festivalu patria aj video autorské profily slovenských dizajnérov v réžii Štefánie Lovasovej. Inštalované sú vo výkladoch OD Dunaj (Bohéma), kde okoloidúci nájdu aj experimentálnu digitálno-typografickú interaktívnu inštaláciu Shot Juraja Sukopa. "Návštevník si ju musí odfotiť, aby ju pochopil, lebo dizajnér pracuje s paradoxom rôznych časových rovín, ktoré ponúkajú technológie a ktoré ľudské oko ešte nie je schopné zaregistrovať na rozdiel od technológie," uzavrela Hustá.