Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Inštitúcie žiadajú posun zavedenia úpravy odpadu, MŽP to neplánuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Envirorezort podľa vlastných slov viacnásobne rokoval s Európskou komisiou o odklade opatrenia alebo nájdení iných riešení v tejto situácii.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Zástupcovia samospráv a zberových spoločností žiadajú posunutie zavedenia úpravy odpadu pred jeho skládkovaním o dva roky, čiže od 1. januára 2025. Požadujú aj zriadenie krízového štábu, ktorý sa bude situáciou zaoberať. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR neplánuje termín znovu posúvať. V auguste zriadil pracovnú skupinu, a preto nepovažuje za efektívne založiť krízový štáb. Ak envirorezort nevyhovie posunutiu termínu, budú zástupcovia zvažovať vyhlásenie štrajkovej pohotovosti, prípadne ostrého štrajku.

Na mechanicko-biologickú úpravu je potrebná výstavba technologických zariadení, ktoré odpad dokážu stabilizovať, uviedlo Združenie miest a obcí Slovenska, Únia miest Slovenska, Zväz odpadového priemyslu, Združenie organizácií verejných prác a Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve. "Vyše 85 percent Slovenska totiž takéto technológie nemá, a to aj napriek tomu, že väčšina spoločností už podala projekty na výstavbu takýchto technologických zariadení," poukazujú inštitúcie. Za najväčší problém považujú, že štátna správa za dva roky projekty neposúdila a nevydala pre zariadenia stavebné povolenie.

MŽP pre TASR reagovalo, že mnohí prevádzkovatelia a obce sa na povinnosť nestihli pripraviť, pretože dúfali, že termín účinnosti sa ešte presunie. Envirorezort podľa vlastných slov viacnásobne rokoval s Európskou komisiou o odklade opatrenia alebo nájdení iných riešení v tejto situácii. "Stanovisko Európskej únie je jasné - európska legislatíva je záväzná pre všetky členské štáty a je nevyhnutné ju dodržiavať," zhodnotilo ministerstvo.

Od roku 2021 opakovane hovorí, že k ďalšiemu posunu už nepríde. Preto je podľa rezortu potrebné, aby si všetci prevádzkovatelia splnili svoje zákonné povinnosti. "Pokiaľ ich budú porušovať, MŽP a jeho podriadené organizácie budú postupovať v zmysle platnej legislatívy," skonštatoval.

Envirorezort aktuálne pracuje na poplatkovom nariadení, ktoré by výrazne zvýhodnilo mestá, obce a prevádzkovateľov, ktorí sa na povinnosť pripravili. Dosiahnutie cieľov stabilizovaného odpadu bude spoplatnené nižším zákonným poplatkom.

Zástupcovia samospráv a zberových spoločností zároveň poukazujú, že povinnosť spôsobí zdraženie systému nakladania s odpadom o 100 percent. To znamená, že obce a mestá budú musieť povinnosť obstarávať. "Proces verejného obstarávania u väčších obcí a temer všetkých miest trvá aj niekoľko mesiacov, takže je zrejmé, že žiadna obec či mesto už nestihne danú povinnosť obstarať, navyše ani nevie ako, keďže k danej povinnosti nebolo vydané žiadne usmernenie," poukázali. Inštitúcie tiež tvrdia, že Slovensko tak nebude môcť od nového roka odpad zneškodniť.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku od 1. januára 2021. Následne sa účinnosť zákona posunula na začiatok budúceho roka. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o fyzikálny, tepelný, chemický alebo biologický proces vrátane triedenia odpadu, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti.