Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Inštitút justičných čakateľov sa od 1. januára nanovo upravil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zmeny sa dotkli aj výberového konania na funkciu justičného čakateľa. Zároveň sa vďaka novele zvýšil poplatok pre školiteľa justičných čakateľov.

Bratislava 4. januára (TASR) - Inštitút justičných čakateľov sa od roku 2020 nanovo upravil. Zmeny priniesla novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára. Justiční čakatelia majú čiastočne nahradiť sudcov odchádzajúcich do dôchodku.

Zmeny sa dotkli aj výberového konania na funkciu justičného čakateľa. Zároveň sa vďaka novele zvýšil poplatok pre školiteľa justičných čakateľov. Školitelia budú namiesto 30 eur mesačne dostávať 100 eur mesačne. Doterajšia suma príplatku nebola podľa rezortu spravodlivosti adekvátna ani motivačná vzhľadom na rozsah agendy, ktorú školiteľ rieši.

Nová legislatíva upravila aj predpoklady a požiadavky na vymenovanie do funkcie justičného čakateľa. Právnou úpravou sa má v nadväznosti na požiadavky zabezpečiť dostatočné množstvo vhodných adeptov adekvátne pripravených na odborné justičné skúšky a hromadné výberové konania. Tí môžu podľa rezortu nahradiť odchádzajúcich sudcov.

Legislatívou sa tiež upravil komplexný spôsob úpravy výberového konania na funkciu justičného čakateľa. Zmeny majú garantovať transparentnosť a objektivitu výberových konaní a následne tiež kvalitu vybraných uchádzačov.