Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Inštitút vydal reedíciu publikácie Dva roky politickej slobody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Publikácia s rozsahom 336 strán je voľne dostupná v elektronickom formáte na webstránke www.ivo.sk.

Bratislava 1. februára (TASR) – Inštitút pre verejné otázky (IVO) prináša v jednom knižnom zväzku reedíciu dvoch publikácií Dva roky politickej slobody a Dva roky politickej slobody – ex post, ktoré v rokoch 1992 a 1993 vydala Nadácia RaPaMaN. Spoluautormi publikácie sú vtedajší študenti Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ľuboš Kubín, Marián Velšic, Róbert Daňo, Bohumil Juhás, Daniel Balko a Igor Stupňan.

"Je autentickým svedectvom o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Československu. Sústreďuje sa na zobrazenie kľúčových problémov, ktoré sa pred spoločnosťou vynorili krátko po zmene režimu a obnovení demokracie," približuje reedíciu vydavateľ. Dodáva, že monitoring politických udalostí od júna 1990 do mája 1992 a ich analýza sprostredkúvajú dynamický a neraz konfliktný sled krokov v oboch častiach spoločného česko-slovenského štátu, ich pozadie, správanie jednotlivých aktérov, turbulentne sa meniace rozloženie politických síl, vyjednávanie o budúcej podobe Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a napokon vývoj po druhých slobodných voľbách, ktorý viedol k vzniku dvoch samostatných štátov.

Pôvodný text v originálnom znení s vylepšeným typografickým dizajnom je v reedícii sprevádzaný krátkymi úvodnými textami od Františka Mikloška a Milana Galandu a rozsiahlejším doslovom Martina Bútoru.

Publikácia s rozsahom 336 strán je voľne dostupná v elektronickom formáte na webstránke www.ivo.sk