Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Internet zadarmo si zavedie ďalších 1780 obcí, z toho 53 zo Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ posledná výzva mala rozpočet 26,7 milióna eur a každá z 1780 obcí dostane poukaz na zriadenie hotspotov wifi vo verejných priestoroch.

Brusel 24. októbra (TASR) - Európska komisia v stredu prostredníctvom svojej Výkonnej agentúry pre inovácie a siete (INEA) zverejnila zoznam 1780 víťazných obcí a mestských častí - vrátane 53 zo Slovenska -, ktoré získajú bezplatné internetové pripojenie v rámci iniciatívy WiFi4EU.

Iniciatíva WiFi4EU podporuje myšlienku bezplatného pripojenia wifi pre občanov vo verejných priestoroch, ako sú parky, námestia, verejné budovy, knižnice, zdravotnícke zariadenia či múzeá v obciach v celej Európe.

Komisia spresnila, že do tretej výzvy na predkladanie žiadostí o WiFi4EU (od 19. do 20. septembra 2019) dostala viac ako 11.000 žiadostí zo všetkých zúčastnených krajín z 25.000 registrovaných obcí.

Po vyhodnotení žiadostí, ktoré mala na starosti agentúra INEA, bolo vybraných 1780 obcí z celej EÚ podľa princípu "kto skôr príde, ten skôr berie".

Všetky zúčastnené krajiny mali zaručené minimálne 15 poukážok, ak mali dostatočný počet žiadateľov. O poukaz požiadali obce zo všetkých 30 zúčastnených krajín (členské štáty EÚ, Nórsko a Island). Prvých 2000 žiadostí bolo zaregistrovaných v prvých dvoch sekundách od spustenia výzvy.

V priebehu nasledujúceho týždňa dostane každý žiadateľ individuálne oznámenie o výsledkoch výzvy. Víťazné obce budú musieť podpísať dohodu o grante, ktorá je k dispozícii na portáli WiFi4EU, aby dostali poukaz v hodnote 15.000 eur.

Zatiaľ posledná výzva mala rozpočet 26,7 milióna eur a každá z 1780 obcí dostane poukaz na zriadenie hotspotov wifi vo verejných priestoroch. Neúspešné obce v tejto výzve sa môžu uchádzať o zostávajúcu výzvu v budúcom roku.

Víťaznými uchádzačmi zo Slovenska sú nasledovné mestá, obce a mestské časti: Báč, Banská Bystrica, Bratislava-Devínska Nová Ves, Bratislava-Staré Mesto, Beňadikovce, Bobot, Borský Mikuláš, Dunajská Lužná, Dunajská Streda, Fintice, Giraltovce, Hrubý Šúr, Humenné, Chľaba, Chmeľnica, Jahodná, Jelka, Kláštor pod Znievom, Konská (Žilinský kraj), Korňa, Kostolné Kračany, Kráľovičove Kračany, Lieskovec (Prešovský kraj), Michal na Ostrove, Michaľany, Modra, Nevidzany (Nitriansky kraj), Nitrica, Nižná (Žilinský kraj), Nová Ves nad Žitavou, Obid, Olešná, Plavé Vozokany, Pohronská Polhora, Pohronský Ruskov, Potônske Lúky, Potvorice, Rakovnica, Rimavská Baňa, Rohovce, Skýcov, Sokoľ, Staškov, Streženice, Svodín, Švábovce, Teplička, Trnava pri Laborci, Vieska (Trnavský kraj), Vysoké Tatry, Vranov nad Topľou, Východná a Zuberec.

Spravodajca TASR Jaromír Novak