Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Internetoví podvodníci pribúdajú aj na službe Facebook Marketplace

Aplikácia Facebook na mobile, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ak sa ľudia stretnú s takýmto podvodníkom, jeho účet je potrebné nahlásiť Facebooku a následne ho zablokovať.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Internetoví podvodníci pribúdajú aj na službe Facebook Marketplace. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest. Napriek presvedčivosti niektorých podvodníkov sa dajú pozorovať varovné znaky, ktoré môžu kodhaleniu týchto podvodov pomôcť.

Podvodníci sú na strane predávajúcich aj kupujúcich. Jedným zo spôsobov podvodu je možnosť vykonať platbu cez službu nejakého prepravcu. Prepravné spoločnosti však tretím stranám nikdy neposkytujú službu na sprostredkovanie platby vopred. "Platí sa až v okamihu doručenia priamo kuriérovi platobnou kartou či v hotovosti," upozorňuje riaditeľka organizácie dTest Eduarda Hekšová. So svojimi zákazníkmi prepravcovia nekomunikujú cez sociálne siete, ale zich vlastných internetových domén. Podobne môže podvodník žiadať aj o zaplatenie dodatočného poistenia. Aj v tomto prípade ide len o fiktívnu službu.

"Ak vám kupujúci či predávajúci zasiela odkaz na uskutočnenie platby, vždy starostlivo zvážte, či nejde o podozrivé správanie," uviedla ďalej Hekšová. Cieľom podvodníka je ukradnúť pomocou neho bankové či iné citlivé informácie.

Pred podvodníkmi sa môžu ľudia chrániť aj všímaním si jazyka, ktorým kupujúci či predávajúci komunikuje. Často ide o lámanú slovenčinu s množstvom gramatických a štylistických chýb. Podozrivú komunikáciu, v ktorej sú ľudia vyzvaní na zrealizovanie platby cez internetový odkaz, môžu vymazať, prípadne používateľa nahlásiť či zablokovať.

Ďalšou možnosťou, ako predísť podvodu, je skontrolovať si pred nákupom či predajom profil predávajúceho či kupujúceho. Podvodníci zakladajú falošné účty, aby ľudí prinútili k nákupu falošných či neexistujúcich položiek. Jedným z varovných signálov môže byť aj vek facebookového účtu. Ak ide oúčet, ktorý má dohľadateľnú históriu len niekoľko týždňov či mesiacov dozadu, je potrebné byť obozretný. K prevencii pred podvodom môže napomôcť aj vyhľadanie mena kupujúceho či predávajúceho alebo kontrola fotografií na profile. Podvodníci často profilové fotografie odcudzia iným osobám.

Ak sa ľudia stretnú s takýmto podvodníkom, jeho účet je potrebné nahlásiť Facebooku a následne ho zablokovať. Okrem toho môžu občania upozorniť na podvod aj svojich priateľov či blízkych.