Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Interpretácia zistení NKÚ priniesla stret zástupcov RTVS a Čekovského

Na archívnej snímke predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda Rady RTVS Igor Gallo si myslí, že Čekovského závery sú vytrhnuté z kontextu.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) a členovia Rady RTVS sa na utorkovom mimoriadnom rokovaní dostali do názorovej konfrontácie. Dôvodom je interpretácia zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, verifikujúceho zmluvné vzťahy v RTVS. Čekovský v nich vidí nedodržanie zákona o rozpočtových pravidlách, členovia rady i manažment v Čekovského názore vnímajú účelovú interpretáciu vyjadrení kontrolórov.

Čekovský na rokovaní rady vyjadril počudovanie nad tým, že sa členovia orgánu, ktorý má dohliadať na efektívnosť hospodárenia RTVS, nepozastavili nad zisteniami o nedodržaní interných smerníc, týkajúcich sa procesu výberu nových programov a uspokojujú sa s tým, že pri selekcii nových programov bude mať vždy váhu subjektívny názor dramaturgov. Nesúhlasí zároveň, aby pred zistením NKÚ o procesných pochybeniach členovia rady zvýrazňovali skôr zistenie kontrolórov o nedostatočnom financovaní RTVS. "Akým spôsobom chcete presvedčiť zákonodarcu a aj koncesionárov, že by malo byť financovanie výraznejšie a koncesionárske poplatky vyššie, ak NKÚ konštatuje nehospodárnosť a netransparentnosť a to, že výber programov neprebieha v súťažnom prostredí,“ upozornil.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo si myslí, že Čekovského závery sú vytrhnuté z kontextu. "Správa NKÚ nikde netvrdí, že zistil v RTVS nehospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi, formálne nedostatky sú chybou, ktorá sa má odstrániť," upozornil Gallo. Za Čekovského aktivitami vidí pretrvávajúci tlak na verejnoprávneho vysielateľa, ktorý môže ohroziť nezávislosť RTVS. Naznačil, že Čekovskému môže ísť aj o to, aby sa opätovne pokúsil spochybniť Radu RTVS v parlamente.

Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš si pomohol citáciami správy. "Správa NKÚ konštatuje, že RTVS nepreukázala dodržanie zákona o rozpočtových pravidlách, netvrdí však, že RTVS preukázala nedodržiavanie zákona,“ povedal Kákoš. Obrátil sa súčasne na prítomného predsedu NKÚ Karola Mitríka, či je takáto interpretácia správna. "Asi áno," povedal Mitrík, ktorý oficiálne predstaví správu svojho úradu na stredajšom (3. 11.) rokovaní výboru.

Čekovský oponoval, že má k dispozícii právnu analýzu, ktorá hovorí, že zistenia NKÚ možno interpretovať ako nedodržanie zákona. Navyše sa pýtal, ako majú členovia rady istotu, že vybrané nové programy sú najlepšie cenou i kvalitou a producenti nového programu sú vybraní transparentne. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník reagoval slovami, že členovia orgánu dohľadu majú prístup ku všetkým zasadnutiam dramaturgických zložiek, rovnako k informáciám, ktoré sa týkajú kreovania i samotnej výroby programov.

NKÚ v správe konštatuje, že pri výbere nových programov dochádza k procesným pochybeniam v rámci interných predpisov a nie je preukázané dostatočne súťažné prostredie, rovnako objektívnosť výberu. Manažment i členovia rady v reakcii ocenili zistenia kontrolórov i navrhované opatrenia na optimalizáciu interných predpisov, upozorňujú však, že pri akejkoľvek novelizácii smerníc bude pri definitívnom výbere programov dôležitý subjektívny názor, intuícia a skúsenosť dramaturgov.

NKÚ v materiáli upozorňuje tiež na nedostatočné financovanie RTVS zo strany štátu, konštatuje aj to, že kompenzácie výpadku príjmov z koncesionárskych poplatkov plynúce z legislatívnych zásahov nie sú dostatočné. Manažment RTVS ocenil, že zistenia potvrdili nekompatibilnosť medzi výškou prostriedkov a rozsahom úloh, ktoré má RTVS z týchto zdrojov zabezpečiť.