Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Interrupcií podľa Stančíka a Čekovského ubúda aj pre finančnú podporu

Na archívnej snímke poslanec Andrej Stančík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obaja poslanci sú, ako uviedli, pripravení podporiť v parlamente aj ďalšie návrhy, ktoré podporia pôrodnosť a sociálnu stabilitu rodín.

Bratislava 3. mája (TASR) - Zníženie počtu umelých prerušení tehotenstva na Slovensku je podľa poslancov Národnej rady SR Andreja Stančíka a Kristiána Čekovského (obaja OĽANO) aj výsledkom priamej finančnej podpory štátu. "Vidíme, že cestou nie sú zákazy a obmedzovanie prístupu k interrupciám, ale podpora tehotných žien, aby sa svoje deti rozhodli vynosiť," uviedol Stančík. Na medziročný pokles interrupcií poukázala aj šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). "Ich počet klesá, a to aj napriek, ťažkým časom," vyhlásila Bittó Cigániková.

"Počet interrupcií sa aj bez sprísňovania podmienok k ich prístupu dlhodobo znižuje, a to je potešujúca správa. Zavedením tehotenského príspevku vo výške takmer 300 eur mesačne ešte pred narodením dieťaťa sme pravdepodobne zvýšili aj motiváciu niektorých žien v ťažkej životnej situácii, aby sa svoje dieťa rozhodli priniesť na svet," skonštatoval Čekovský. Obaja poslanci sú, ako uviedli, pripravení podporiť v parlamente aj ďalšie návrhy, ktoré podporia pôrodnosť a sociálnu stabilitu rodín.

Vlani bolo podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vykonaných 5249 umelých prerušení tehotenstva, čo predstavuje medziročný pokles o 928 prípadov (15 percent). Celkovo počet interrupcií oproti roku 2020 klesol o vyše desať percent.