Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Invazívna ambrózia sa stáva pre alergikov väčším rizikom ako palina

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ambrózia je samoopelivá rastlina, ktorá má ľahké peľové zrná a vysokú produkciu peľu.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Invazívna rastlina ambrózia už aj v slovenských podmienkach dosahuje vysoké hladiny peľu. Stáva sa tak stáva väčším rizikom pre alergikov ako domáca palina. Ľudí s alergickou reakciou na peľ ambrózie za posledné desaťročie veľmi stúpol. Pre TASR to uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

Medzi inváznymi druhmi rastlín sa nachádzajú silné alergény najmä v období neskorého leta a skorej jesene. Ide o zlatobyľ kanadskú, zlatobyľ obrovskú a ambróziu palinolistú. Všetky tieto druhy patria do čeľade astrovitých.

"Ambrózia sa z pohľadu alergológov stala v posledných rokoch veľmi významným alergénom. Kvitne v podstate skoro v tom istom období ako naša domáca palina, ktorá po trávach patrila k najsilnejším alergénom spomedzi bylín," spresnila Lafférsová.

Ambrózia je samoopelivá rastlina, ktorá má ľahké peľové zrná a vysokú produkciu peľu. Podľa odborníčky jedna veľká rastlina dokáže vyprodukovať až jednu miliardu peľových zŕn. "Peľ sa šíri vzdušnými prúdmi na veľké vzdialenosti, preto ho vo veľkých množstvách zachytávame aj v oblastiach, kde sa ambrózia vyskytuje len ojedinele," vysvetlila Lafférsová.

Zlatobyľ je prevažne hmyzom opelivá rastlina. Jej peľové zrná sú ťažšie, lepivé a prispôsobené na prenos hmyzom. "Ich peľ sa v ovzduší nešíri na veľmi veľké vzdialenosti, preto ho naše monitorovacie stanice nezachytávajú vo veľkých množstvách," priblížila Lafférsová.

Zlatobyľ je veľmi rozšírená aj napríklad popri železničných tratiach, priekopách a na neudržiavaných poľnohospodárskych plochách. "V tomto prípade je pre alergika pomerne jednoduché vyhýbať sa pohybu v blízkosti takýchto porastov, kde je koncentrácia peľu mnohonásobne vyššia, ako sú údaje, ktoré uvádzajú monitorovacie stanice," dodala Lafférsová.